+ Meer informatie

Even langs bij mutsenmaakster mevrouw Vermeulen

4 minuten leestijd

„Regelmatig komen hier schoolklassen over de vloer. Dan gaat de tafel tegen de muur, de mutsen erop en zet ik alle krukjes die ik heb rond de tafel. Dan kunnen er net 32 in de keuken zitten. Dan vertel ik mijn verhaal. Dat is zo leuk om te doen." Als een schoolklas zich deze moeite getroost, moet het verhaal van mevrouw Vermeulen uit Renswoude wel iets bijzonders zijn. En dat is het. Haar hobby, klederdrachtmutsen maken, is uitgegroeid tot een kamerbreed gebeuren. Eén wand van de woonkamer is gevuld met een vitrine waarin tientallen mutsen om de aandacht vragen. Het overgrote deel is door haar zelf vervaardigd. Een kunst apart die slechts weinig mensen beheersen.

Les
Het verhaal begon met een foto van betovergrootmoeder en moeder. Mevrouw Vermeulen was geïnteresseerd in de klederdracht en deed een poging deze zelf te maken. Ook de muts behoorde bij de garderobe. Na nauwkeurige bestudering van diverse boeken en pogingen met kant, textiel en satéstokjes werd de poging gestaakt. Een ontmoeting met mevrouw Lam op de Veluwse markt in Barneveld deed het creatieve verlangen weer ontwaken. Dat sloot perfect aan bij de wensen van mevrouw Vermeulen. „Ik moest alleen wel een paar jaar wachten. Er was zoveel animo. Nu ik zelf al enkele jaren op de cursus zit, begrijp ik waarom er geen plaats was. Het is zo ontspannend en gezellig!" = Dat de hobby enthousiast beoefend wordt bewijst het resultaat. Mutsen uit alle mogelijke plaatsen sieren de kamer. „Toch ben ik vooral gesteld op de Veluwse mutsen. Dat is tenslotte mijn achtergrond." En inderdaad sieren mutsen van Renswoude, Doornspijk, Oldebroek, Harderwijk en talloze andere Veluwse plaatsen de vitrine. „Er zitten zoveel verhalen aan vast. Ik heb in de loop des tijds zoveel geleerd en gehoord van oudere dragers van de dracht. Ik kan er echt een hele avond ik dus wel." Het wordt tijd voor een demonstratie. Mevrouw Vermeulen pakt een houten plooirekje. Het bestaat uit twee plankjes waarin tientallen koperen penover vertellen." En dat gebeurt dan ook regelmatig. „Ik verzorg met mijn mutsen en al mijn verhalen enkele keren per jaar een avond. Bij voorbeeld een NVCB-vergadering, een vrouwenvereniging of een oudheidkundige kring. Een van mijn vijf dochters rijdt me dan altijd. Ja hoor, we gaan dan allebei in klederdracht en de mensen voor wie ik spreek, mogen de mutsen opdoen. Dat maakt een avond levendig. Ik geniet er zelf ook van om alle verhalen door te mogen vertellen."

Schaarste
Er is in de hobby één probleem. „Het wordt langzamerhand wel moeilijk om aan de goede stof te komen. In Staphorst zijn twee zaken. Vloedgraven en Compagner, daar haal ik veel stof We gaan dan wel met twee auto's vol met vrouwen van de mutsenclub. Dan staat de winkel vol met mutshobbyisten. Maar kant bijvoorbeeld wordt ook daar schaarser. Gelukkig loop ik soms tegen een prachtige oude lap op die mensen dan hebben bewaard. Daar ben ik dan heel blij mee." De Renswoudse wordt ook wel eens verblijd met een oude muts of kledingstuk tijdens een van haar spreekbeurten. „Ik vraag er nooit om. Soms bieden mensen het me aan omdat ze zelf er de waarde niet van inzien. Dat zie ik dus wel."
Het wordt tijd voor een demonstratie. Mevrouw Vermeulen pakt een houten plooirekje. Het bestaat uit twee plankjes waarin tientallen koperen pennetjes gezet kunnen worden. Het kant (met daarin mutsenstijfsel) wordt om de pennetjes gewikkeld. Telkens een pennetje eronder en dan een erover. Is dat gebeurd, dan wordt het geheel gestoomd boven een ketel water. Na het drogen worden de koperen pennetjes eruit gehaald en is de kraag klaar voor de volgende bewerking. Aan beide kanten van het kant wordt een draad doorgeregen. Dan is het model van de kraag klaar. Het geheel doet denken aan de kraag van Willem van Oranje op menig schilderij. „Bij katoen heb je dikkere pennen nodig", onthult ze een detail. „Ik heb drie kasten waarin alles wat ik nodig heb is opgeborgen. Zo heb ik alles bij de hand. Alles wat ik maak, ontstaat gewoon aan de tafel."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.