+ Meer informatie

Boekennieuws

4 minuten leestijd

Alle genoemde boeken zijn bij de boekhandel te koop of te bestellen, tenzij anders vermeld.

"Nibud-Agenda 1996"; uitg. Nibud, Den Haag; 190 blz., ƒ 11,50 (incl. verz. kosten).

Handzame, goedkope agenda met ruimte om uitgaven te noteren en elke week een tip om ze in de hand te tiouden. Achterin artikelen over automatisch betalen, leasen, huishoudelijke uitgavenpatronen, de financiën bij zelfstandig wonen en bij samenwonen. Verder "mini-kasboekjes" voor auto, kleding e.d. en een losse jaarbegroting. De weekaanduiding begint met de maandag. Bestellen door ƒ 11,50 over te maken op giro 368700 t.n.v NIBUD, Den Haag. o.v.v. "agenda".

                              ------------------------------

"Uit liefde voor elkaar" door Willy Heemskerk- Burggraaf; uitg. Zomer & Keuning familieromans, Amsterdam; 192 blz., ƒ 19,50.

Anniek Meijerink. Gynaecologe. Begin dertig. Jarenlang getrouwd met Mart, die in een rolstoel zit. Samen dragen ze hun zorg: Ze zullen nooit vader en moeder worden. Maar Anniek blijft hopen en probeert toch haar zin te krijgen. Een aangrijpende roman.

                              ------------------------------

"Klein Bestiarium" door M.R. van den Berg; uitg. Kok Voorhoeve, Kampen; 60 blz., ƒ 14,90.

Adelaar, wijngaardslak en mantelmeeuw. Hebben ze ons een les te leren, ernstig of lichtvoetig? Meint van den Berg doet een poging er toegankelijke verzen van te maken, voor jong en oud.

                              ------------------------------

"Encyclopedie van het paard" door Elwyn Hartley Edwards; uitg. Van Reemst, 's-Hertogenbosch; 400 blz., ƒ 129,00.

Het paard mag zich in een toenemende belangstelling verheugen. Vooral meisjes zijn in groten getale in maneges te vinden, niet alleen om te rijden, maar gewoon om in de buurt van paarden te zijn. Het aantal nieuwe boeken over het edele rijdier stijgt met het jaar. Meestal zijn dat uitgaven over het rijden en verzorgen van paarden.

Deze encyclopedie graaft wat dieper. Het is vooral een naslagwerk op het gebied van paarderassen. Niet minder dan 150 rassen worden beschreven en op fraaie wijze afgebeeld. Herkomst, geschiedenis, kenmerken, gebruik, komen per ras in twee pagina's aan de orde. Het boek is niet alfabetisch, maar chronologisch/thematisch van opzet. Natuurlijk ontbreekt een register niet.

De geschiedenis van het paard (gebaseerd op de evolutietheorie), het vroegste gebruik, oosterse invloed, grote stoeterijen, de pony, het werkpaard, het paard in de oorlog en het sportpaard zijn wat titels van de thema's.

Elke paardenliefhebber zal met veel plezier dit schitterende standaardwerk doorkijken, vooral door de honderden prachtige foto's. Er bijna 130 gulden voor neertellen is weer even iets anders...

                              ------------------------------

"Als je de Bijbel leest.." door drs. I.A. Kole; uitg. Groen, Leiden; 92 blz., ƒ 19,95.

Drs. Kole geeft met dit boekje een handreiking bij het Bijbellezen. Hij laat zien hoe belangrijk het is om de Bijbel volgens een bepaalde methode te lezen. Gesteld wordt ook dat alleen de Heilige Geest ervoor zorgen kan dat het Woord ook echt in alle diepte verstaan wordt en dat een vruchtbaar gebruik van het lezen samengaat met het gebed.

                              ------------------------------

"De stoel van Peter is leeg" door C.L.M. van Noort; uitg. J.J. Groen & Zn., Leiden; 61 blz., ƒ 19,95.

Dit deeltje uit de serie "Kind en rouwverwerking" beschrijft de ziekte en het overlijden van het jongste kind van een gezin. Zinvolle lectuur voor kinderen die in aanraking komen met de dood van een jong kind. Iedereen blijkt verdriet op verschillende wijze te verwerken.

                              ------------------------------

"Onze Taal Taalkalender 1996" uitg. SDU, Den Haag; ƒ 24,90.

Scheurkalender met voor elke dag een taalstukje. Vrijdag is de woordvormdag, maandag taaladviesdag, dinsdag etymologiedag, enz. Vrijdag 31: „Zo bloedserieus mogelijk", kan dat? Nee, wordt op de achterkant van het blaadje uitgelegd. Een bijvoeglijk naamwoord (serieus) met een versterkend voorvoegsel (bloed) kan geen vergrotende of overtreffende trap krijgen. Dinsdag 11 juni: Waar komt het woord toko vandaan? 17 oktober (gezegdendag): Wat werd oorspronkelijk op stapel gezet? Taalliefhebbers zal het moeite kosten per dag maar één stukje te lezen...

                              ------------------------------

Extra kalender bestellen

In dit nummer treft u een kalender aan met prachtige aquarellen. Helemaal gratis voor abonnees! Van deze kalender kunt u extra exemplaren bestellen; ze kosten ƒ 8,- per stuk, incl. verzendkosten. Als u wilt bestellen, maak dan het bedrag over op giro 3185151 van Terdege te Apeldoorn of op bankrekeningnr. 65.33.15.309, onder vermelding van kalender '96.

                               ------------------------------

Rectificatie puzzel C4

In puzzel C4 is een aantal woorden weggevallen; het gaat om het vetgedrukte stuk: Verticaal: 10. pers. vnw. - zangnoot - houding - getij - oude maat - jongensnaam, 11. maanstand - houding - kerel - titel (afk.), 12.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.