+ Meer informatie

Thatcher krijgt tegenkandidaat

1 minuut leestijd

LONDEN - De Britse premier, Margaret Thatcher, zal een concurrent krijgen bij de aanstaande verkiezingen voor het leiderschap van haar partij. Dat is voor het eerst in vijftien jaar.

Het Conservatieve parlementslid Sir Anthony Meyer verklaarde gisteren dat hij zich kandidaat zal stellen „als niemand anders dat doet". Het zou de eerste test zijn voot Thatchers leiderschap sinds zij in 1974 Edward Heath ten val bracht. Vijf jaar daarna zou zij de Conservatieve partij de overwinning bezorgen in de algemene verkiezingen. Het was de eerste van drie achtereenvolgende verkiezingszeges.

De 69-jarige Meyer geeft toe dat hij weinig kans maakt Thatcher van haar troon te stoten. Hij zei' te hopen dat „iemand anders die beter geschikt is dan ik, zich zal aandienen als uitdager".
Meyer meent dat Thatcher op sommige terreinen nauwelijks meer aanvoelt wat er bij de bevolking leeft. Hij meent dat zijn actie zal aantonen hoe diep de onvrede is die in de partij bestaat over de premier.
Collega's voorspellen dat Meyer ongeveer 20 tot 30 stemmen zal krijgen van de 375 Conservatieve leden van het Lagerhuis. In dat geval zullen Thatcher en haar medewerkers er niet wakker van liggen. Krijgt Meyer echter 50 tot 70 parlementariërs achter zich, dan zal naar verwacht de :druk op Thatcher toenemen om op te stappen voor de eerstvolgende verkiezingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.