+ Meer informatie

Nieuw gebouw Ichthus kan 'toeloop' niet aan

Veenendaals college opent schooljaar

2 minuten leestijd

VEENENDAAL — In de aula van het Ichthus-college te Veenendaal vond de opening plaats van het nieuwe schooljaar 1991-1992. Wegens ruimtegebruik werd de opening voor de nieuwe brugklassers en ouders in de middaguren gehouden en voor de overige klassen in de ochtend. Het nieuwe schooljaar gaat van start met bijna 1400 leerlingen. Door het stijgende aantal leerlingen is de vorig jaar gereed gekomen nieuwe school nu alweer te klein en zijn noodlokalen geplaatst om alle leerlingen te kunnen huisvesten.

Drs. H. van 't Veld mediteerde over de gelijkenis van het verloren schaap uit Lukas 15. „Vervreemden van de Goede Herder gaat soms sneller dan men zelf in de gaten heeft", zo hield de rector de nieuwe leerlingen voor. De gelijkenis uit de Bijbel is ook nu nog actueel en dat geldt ook voor de twee andere gelijkenissen in dit hoofdstuk". Hij wees op diverse gevaren waarmee de leerlingen in het maatschappelijk gebeuren worden geconfronteerd.

Ook een schaap loopt meestal niet zo maar van de herder en de kudde weg, zo hield hij de ouders en leerlingen voor, maar al grazend verwijdert het zich van de kudde, waarna het dier het contact met herder en kudde verliest. Zo gaat het vaak ook met ons. Als we ouder worden en van school gaan, dan willen velen op eigen benen staan. De gevaren om het contact met de kudde te verliezen worden steeds groter. Het gebed wordt minder, het kerkbezoek neemt af, er is minder tijd voor geestelijke zaken en voor we het in de gaten hebben zijn we verdwaald en hebben we ons niet alleen losgemaakt van de kudde, maar —wat veel erger is— ook van de Goede Herder.

Trouwe Herder

Drs. Van t Veld hield de leerlingen voor dat ondanks ons dwalen de Goede Herder trouw blijft. „Hij schrapt ons niet van de lijst of stelt dat het verdwaalde schaap zelf maar terug moet komen. Hij zoekt het verlorene op, zoals Hij ook deed in de gelijkenis. Over deze Herder, zowel in Zijn vernedering als in Zijn verhoging, zullen jullie de komende jaren nog veel horen hier op deze school. Blijf daarom maar dicht in de buurt van deze Herder, ook in tegenspoed, ziekte, en tegenslagen. Ook bij alle gevaren in het drukke verkeer op weg van en naar school. Praat daarom maar veel over en met de Goede Herder".

De rector wees ten slotte de kinderen ook op de zorgende taak van de Herder, Die omkeek naar het verlorene. „Die taak geldt ook voor jullie in de klas, bij ziekte, of als iemand moeilijk mee kan komen, dan ligt ook daar een persoonlijke opdracht, niet alleen voor de leraar, maar ook voorde leerling".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.