+ Meer informatie

VASSE

4 minuten leestijd

laars langs moest. Een knecht kroop het bosje in en ging er, heel onschuldig, zijn behoefte zitten doen op korte afstand van de douaniers. Die kwamen te voorschijn om hem uit te schelden". FO» RD tuurlijk wel eens een hak te zetten. Je kon ze voor de gek houden door steeds 'schuw' om te kijken. Ze zaten dan al gauw achter je aan. De douane zat ook eens in een ruig bosje waar net een groep smokkelaars langs moest. Een knecht kroop het bosje in en ging er, heel onschuldig, zijn behoefte zitten doen op korte afstand van de douaniers. Die kwamen te voorschijn om hem uit te schelden.

Soms staken smokkelaars een stuk heide in brand om de hei kort te houden, zodat er geen douane in kon wegkruipen. Er werd ook een keer een boer met wat onschuldige smokkelwaar vooruitgezonden als lokaas. Hij werd gegrepen en zei tegen die douaniers: „Zeg, mijn vrouw heeft net de koffie klaar. Schiet eens in de lucht, dan weet ze dat ik niet kom". De douane schoot inderdaad, waardoor de smokkelaars die achter het boertje aankwamen, wisten dat er onraad was".

„Niet schuldig"

Smokkelen is ongeoorloofd, maar de meeste bewoners van de grensstreken voelden zich niet schuldig. „Als je een mogelijkheid ziet om geld te verdienen, laat niemand die toch liggen? Het is net als bij een kleine belastingontduiking: we hebben het nooit gezien als diefstal of als oplichting van het land. Veel mensen hier zijn er rijk van geworden. Denk je dat mijn vader in 1937 dit restaurant ("Tante Sien") had kunnen kopen van de inkomsten van zijn boerderijtje? En dat gold voor meer anderen. De jaren voor de oorlog waren vol honger en armoe, maar langs de grens werd grof geld verdiend, althans, door degenen die er een beetje gevoel voor hadden. Je had ook wel eens een avond dat je niets verdiende. Sommigen hielden nooit iets over, omdat ze alles verdronken.

Nu is de smokkel een beetje over. Toen de goederensmokkel al sterk teruggelopen was, kreeg je hier drugsen wapensmokkel, maar daar lieten de boeren zich niet mee in. In het gebied tussen Denekamp en Hardenberg gebeurde het veel. Om er een eind aan te maken, werd de Grensschutz ingesteld. Die nam geen enkel risico, vooral niet nadat in Brabant een van hun collega's was doodgeschoten. Ze waarschuwden de boeren hier dat ze moesten stoppen met dg 'gewone' smokkel, omdat het veel te riskant werd. Er werd veel sneller geschoten dan eerder.

Alle zandweggetjes werden geblokkeerd door kettingen en zandhopen. Wij hadden grond in Duitsland, dus ik duwde gewoon de takken aan de kant en reed dan naar mijn land. Op een keer sprongen er zes van die agenten voor me op de weg, met hun Uzi-pistolen in de aanslag. Mijn papieren waren gelukkig in orde, maar voortaan moest ik langs het kantoor de grens over en niet meer via deze kortere weg".

Tamils

„Rond 1985 werden er Tamils de grens overgesmokkeld. Hier in het restaurant zat ook wel eens een taxichauffeur steeds maar op zijn horloge te kijken. Precies op tijd vertrok hij, reed drie minuten naar de grens, waar dan opeens een paar van die mannen uit de struiken sprongen. In Almelo en Enschede konden ze wel terecht, dat zijn van die 'sociale' steden... Wij wisten hier allang dat er Tamils de grens overkwamen toen de overheid en de pers er pas achterkwamen. Toen het in de krant stond, hadden ze al twee rijen maïs platgelopen.

Vorig jaar ging er veel Oostduits vee clandestien over de grens. Dat ging met vrachten tegelijk. Een Nederlandse veewagen reed leeg naar Duitsland en kwam vol terug, terwijl er bij de grens een paar man op de uitkijk stond. Slechts één vrachtwagen hebben ze gepakt, in Lutte. Nu gebeurt het nog wel, af en toe. Straks gaan de grenzen open en dat is het einde van de smokkelhandel. Ik zie het er zelfs van komen dat de grenskantoren zullen worden afgebroken". direct aan af. Maar echte drukkers staan hierbij te likkebaarden. Alles is met de hand gedrukt, op papier dat minstens 500 jaar meegaat".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.