+ Meer informatie

Knokploegen

1 minuut leestijd

UNO-leiders en mensenrechtenorganisaties vrezen dat Ortega's woorden duiden op de terugkeer van een oud verschijnsel in Nicaragua, namelijk de zogenaamde turba's divinas ofte wel "heilige horden". Dat zijn fanatieke sandinistische militanten die tijdens de eerste jaren van de revolutie menig oppositieleider in het ziekenhuis deden belanden, en zelfs een bisschop afranselden.

Sinds de eerste dag na de verkiezingsnederlaag van het Frente zijn de turba's weer op straat verschenen. Zij bedreigden UNO-leden met de dood. In het bijzonder mensen die tijdens de verkiezingen van 25 februari als getuige voor de UNO optraden, zijn het slachtoffer van dit soort dreigementen.

Niet minder verontrustend zijn berichten dat het Frente bezig zou zijn wapens uit te delen aan zijn militanten. Het zou hierbij onder meer gaan over AK-47-geweren en Makarov-pistolen van Russische makelij. Een en ander doet denken aan Noriega's "waardigheidsbataljons" in het nabije Panama, waar VS-troepen na de inval van december niet minder dan

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.