+ Meer informatie

Vloerbedekking op het balkon: kunstgras, betonverf of tegels

4 minuten leestijd

In de vorige aflevering heeft u wat informatie gekregen over vlonders als vloerbedekking voor het balkon. Heel fraai om te zien, zulke vlonders. Ook mooi is kunstgras. Eigenlijk is het "gewoon" een soort tapijt, zij het met een frisgroene kleur U kunt het gewoon los op de balkonvloer leggen. Het voelt zacht aan (blote voeten!), verteert niet omdat het van kunststof is en geeft een natuurlijk aanzicht.

Betonverf
Betonverf is een slijtvaste verf die over het schone beton aangebracht moet worden. Vaak zijn verschillende lagen nodig. Zeker wanneer het balkon "op de zon" ligt moet u geen helderwitte verf kiezen: veel te schel en te onrustig! Maar op een donker balkon of een somber binnenplaatsje is lichte verf natuurlijk wel een goede keus. Overleg eerst met de huisbaas als u in een huurwoning woont. Niet altijd zullen uw schildersactiviteiten op prijs gesteld worden!


Nokkentegels
Nokkentegels zijn lichte tegels (van gewicht) met in alle vier de hoeken of aan de zijkanten een klein "opstandje" waardoor de tegel iets van de grond af ligt. U heeft dan ook geen last van plassen, die liggen onder de tegels! Meestal zijn ze 30x30 cm. Op een vlak balkon zijn ze los te leggen. Wanneer uw balkon niet vlak is kunt u beter voor kunstgras of betonverf kiezen.


Nog wat tips:
 • Wanneer uw deur naar buiten, dus in de richting van het balkon, opengaat kunt u problemen krijgen als u te dikke vloerbedekking kiest. Natuurlijk zou u bij de deur een stukje weg kunnen laten of voor iets dunners kunnen kiezen.
• U kunt natuurlijk ook een deel van het balkon voorzien van vloerbedekking. Combinaties zijn uiteraard ook mogelijk.
• De afvoer van het balkon moet u altijd open laten.
• De vloerbedekking mag niet zo dik zijn dat de balustrade te laag wordt.
• Zet geen bakken en dergelijke tegen de balustrade aan wanneer er kleine kinderen op het balkon kunnen komen/spelen:ze gebruiken de bakken als "klimwerktuig" met alle gevolgen van dien!

----------------------------------------------------------------------------------------
Zaad kopen
Zaden worden meestal per stuk (grote en/of dure zaden) of per gewicht (fijn, goedkoop zaad) verkocht. Wanneer zaad per gewicht verkocht wordt betekent dat niet dat er, bij gelijk gewicht, van een soort ook een gelijk aantal zaden in het zakje zit. Overigens zit er voor de hobbyist, normaal gesproken, voldoende zaad in een zakje. Vaak is het zo veel dat u er veel te veel aan heeft. Sommige tuinelaars zaaien al het zaad uit zo'n zakje omdat ze "overhouden" jammer vinden. Toch is dat niet verstandig, omdat het zaaisel te dicht op elkaar komt te staan. Na het kiemen moet u daarom sterk dunnen en de gedunde plantjes gooit u vaak alsnog weg! Gebruik zo veel zaad als u nodig hebt en bewaar de rest tot volgend jaar Handiger is het om te overleggen met vrienden en kennissen. U koopt met elkaar de verschillende soorten en onderling wisselt u uit!

----------------------------------------------------------------------------------------
Klimrek voor planten
In catalogi worden klimbogen en dergelijke voor planten aangeboden. Soms fraai van uitvoering (soms ook nauwelijks bruikbaar!) maar daar is de prijs dan ook naar!

Wanneer u in een nieuwbouwwijk woont, of als u een aannemer kent dan zou u op zoek kunnen gaan naar stukken wapening. Misschien blijven er stukken bij de bouw over, misschien moet u er (wat) voor betalen. Het materiaal is uitstekend bruikbaar als "klimrek" voor planten. Door de stevige uitvoering gaat het jaren mee. Eventueel geeft u het ijzer een kleurtje. Wanneer het om grotere lengtes gaat moet u om de 125-150 cm een paal slaan waaraan het vlechtwerk vastgezet wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.