+ Meer informatie

Voorkeursstatus China aan banden gelegd

Bush spreekt wellicht veto over wet uit

2 minuten leestijd

WASfflNGTON (AP) - De Amerikaanse Senaat heeft een wet aangenomen die de verlenging van de economische voorkeursstatus van China in 1992 verbindt aan strikte voorwaarden. Met 55 stemmen voor en 44 tegen werd dinsdag echter bij lange na geen twee derde meerderheid gehaald om een veto van president George Bush te voorkomen.

De wet, die was ingediend door de Democratische fractieleider George Mitchell, laat de verlenging van de status van meest begunstigde natie dit jaar ongemoeid. In juli volgend jaar zouden er echter strenge voorwaarden gesteld moeten worden: onder meer de vrijlating van politieke gevangenen, stopzetting van de hulp aan de Rode Khmer in Cambodja en beëindiging van de export naar de VS van goederen die door dwangarbeiders zijn gemaakt.

Het Huis van Afgevaardigden nam eerder deze maand een wet van gelijke strekking aan. Een gezamenlijke commissie gaat proberen een compromis uit te werken om uiteindelijk een definitief wetsvoorstel te krijgen in beide parlementskamers.

Voorlopig staat Bush, die aan de voorkeursstatus geen voorwaarden wil verbinden, er niet slecht voor. Hij heeft de Senaat door een agressieve lobby voorlopig met tien stemmen van een twee derde meerderheid af weten te houden. Mitchell wist dinsdag zes Republikeinen achter zich te krijgen, maar verloor zeven Democratische stemmen aan het kamp van Bush.

De Chinese regering had voor veel geld een lobby-firma in Washington in de arm genomen om druk op de Senaat uit te oefenen. Het ministerie van buitenlandse zaken in Peking noemde de voorwaarden die het Congres aan de voorkeursstatus wil verbinden, gisteren „inmenging in China's binnenlandse aangelegenheden". Het ministerie zei te hopen dat de leden van het Congres de AmerikaansChinese relaties beter op hun waarde gaan schatten.

Senatoren die dinsdag tegen de wet stemden, vinden dat de Amerikaanse belangen ontoelaatbaar worden geschaad. „De verliezers zijn de boeren, de exporteurs, de consumenten, de tussenhandel", zei de Republikeinse fractieleider Bob Dole. De winnaars zijn alle andere landen die snel inspringen waar de VS het hebben laten liggen, zo voegde hij er aan toe.

China heeft sinds 1980 een economische voorkeursstatus. Die kwam echter in gevaar toen de regering in 1989 een bloedig einde maakte aan de democratische beweging. Het ongenoegen van het Congres is nog toegenomen omdat de handelsbalans met China in het nadeel van de VS uitvalt, maar ook door de verkoop van Chinese raketten en technologie voor kernwapens aan het buitenland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.