+ Meer informatie

"Osama bin Laden in Saudi-Arabië"

2 minuten leestijd

LONDEN/BEIROET (ANP) - De wegens terrorisme gezochte Saudiër Osama bin Laden is waarschijnlijk naar zijn vaderland teruggekeerd. Dit stelde het Britse dagblad The Independent gisteren.

De correspondent van de krant in het Midden-Oosten, Robert Fisk, is al lange tijd een van de best geïnformeerde westerse journalisten in de Arabische wereld. Hij laakt in het paginagrote artikel de zoals gebruikelijk falende Amerikaanse inlichtingendiensten, die suggereren dat er onzekerheid is of een recente bandopname van Bin Laden werkelijk van de voortvluchtige afkomstig is. Fisk doet de twijfel als onterecht of gespeeld af.

Uit "onberispelijke bronnen" meldt de correspondent dat Osama bin Laden in leven is en eind 2001 op aandringen van medewerkers Tora Bora in Afghanistan heeft verlaten. Hij is toen vermoedelijk naar Karachi (Pakistan) gegaan.

Daar heeft Bin Laden veel volgelingen en de stad is een van de meest chaotische en criminele ter wereld. Fisk stelt dat hij inmiddels "een groeiende overtuiging" heeft dat Bin Laden vervolgens is teruggegaan naar zijn vaderland, Saudi-Arabië.

Bin Laden heeft veel politieke leuzen en doelstellingen aan zijn hoofdthema toegevoegd, maar het centrale thema is altijd zijn eigen land geweest. Dat is in zijn ogen door de (koninklijke) familie Saud en Amerikaanse olieondernemingen met behulp van VS-troepen gestolen van de nu onderdrukte bevolking van het Arabisch schiereiland.

De bandopname van Bin Laden die begin deze week opdook, is volgens The Independent een opname van een telefoongesprek met Bin Laden. De beller aan de andere zijde van de telefoonlijn, vermoedelijk in Pakistan, nam het gesprek op. De batterij van de recorder was zwak en daarom leek Bin Laden eerst een lagere en langzamere stem te hebben. Toen het tv-station Al-Jazeera de band op goede snelheid afspeelde, ging de stem een octaaf omhoog.

Bin Laden zou nu met zijn boodschap zijn komen omdat hij denkt niet langer te kunnen zwijgen terwijl president Bush een Arabisch land met oorlog dreigt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.