+ Meer informatie

paaien Verenigde Staten

Invoer uit Amerika gaat toenemen

2 minuten leestijd

TOKIO (UPI) - De vier grote autoproducenten van Japan hebben maatregelen aangekondigd waarmee ze de toenemende wrijving tussen hun land en de Verenigde Staten over de onderlinge handel willen wegnemen.

Toyota, Nissan. Honda en Mazda gaan de invoer van auto's en auto-onderdelen uit de VS vergroten tot een bedrag van' 28,6 miljard dollar in 1994. Dat bedrag is tweemaal zo hoog als in 1990. De plannen komen precies op tijd. Begin januari brengt president Bush een bezoek aan Japan. Hij wordt vergezeld door vertegenwoordigers van het Amerikaanse bedrijfsleven, onder wie niet de minste. Zo gaan mee Lee lacocca van Chrysler, Robert Stempel van General Motors (GM) en Harold Poling van Ford.

Bush heeft al laten weten dat hij tijdens zijn bezoek Japan ervan wil overtuigen dat het zijn markt verder moet openstellen voor importprodukten. zodat de VS meer naar Japan junnen exporteren. Japan boekte in 1990 in de handel met de VS een overschot van 41 miljard dollar. 75 procent van dat tekort werd veroorzaakt doordat Japan veel makkelijker zijn auto's in de VS kwijt kan dan andersom.

Volgens lacocca, topman van Chrysler, moet Japan zijn grenzen openen. Japanse autoproducenten hebben op het ogenblik een marktaandeel in de VS van dertig procent. Amerikaanse autofabrikanten hebben tot nu toe slechts één procent van de Japanse automarkt weten te veroveren.

Bush heeft er sinds kort een mooi argument bij om de Japanners te overtuigen. De woensdag aangekondigde ingrijpende sanering bij GM, waarbij 74.{)00 banen verdwijnen en 21 fabrieken worden gesloten, moet de woorden van Bush kracht bij zetten. GM heeft de maatregelen moeten nemen niet alleen vanwege de recessie in de VS, maar ook vanwege de grote concurrentie uit Japan.

Voortbrengsel

De premier van Japan, Kiichi Miyazawa, heeft gezegd dat de Japanse regering een standpunt moet innemen waaruit steun blijkt voor de VS. Hij verwees naar de plannen van GM en verklaarde dat het Amerikaanse volk diep begaan is met de grootste autoproducent ter wereld omdat het de auto-industrie beschouwd als een eigen voortbrengsel.

Japan hanteert sinds'1985 vrijwillig een maximum van 2,3 miljoen naar de VS te exporteren personenauto's. Tijdens het bezoek van Bush zal vermoedelijk het verzoek worden gedaan om dat aantal te verkleinen. De Japanse autoproducenten proberen de exportbeperking te omzeilen door in de VS zelf te gaan produceren. Een onderdeel van de plannen om meer produkten uit de VS te betrekken vormen de auto's die daar worden geproduceerd. Er bestaat verschil van mening over of die auto's Japans of Amerikaans moeten worden genoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.