Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Verrassende groente

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Verrassende groente

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Raapstelen, bietjes, andijvie: ze zijn nu volop verkrijgbaar. Hoewel het niet verboden is de biefles te koken en van de andijvie een lekkere stamppot te maken, bieden we u ook wat andere mogelijkheden. Ter afwisseling. Allemaal even lekker en de moeite waard!

Gekookte bietjes
1 kg rauwe bieten
zout, azijn
15 g margarine, suiker
peper, kruidnagel
laurierblad, ui
aardappelmeel
Ontdoe de bietjes van het loof, zodat er maar een klein stukje van de steel blijft zitten, was ze en zet ze op met ruim water. Kook de bieten in ± 40 minuten gaar. Overgiet ze met koud water en stroop ze. Snijd ze in blokjes of plakjes en stoof ze in een bodempje water met zout, azijn, margarine, suiker, specerijen en fijngesneden ui nog ±10 minuten. Bind het kookvocht met aangemengd aardappelmeel. Verwijder voor het opdienen laurierblad en kruidnagel. In plaats van azijn kan een zure appel, geschild en in stukken gesneden, worden meegekookt. U kunt de gesnipperde ui ook bakken en apart serveren.

Bietensalade
slasaus
V2 kg gekookte bieten
een uitje of kleine prei of mierikswortel
Maak een yoghurtslasaus van een paar eetlepels (magere) yoghurt die u vermengt met wat citroensap of azijn, zout en peper. Of vermeng mayonaise met yoghurt of magere kwark, waardoor de saus luchtiger en minder vet en machtig wordt. Stroop en rasp de bieten. Maak de ui of prei schoon en snijd hem klein of schrap de mierikswortel en rasp hem fijn. Vermeng de groente met de slasaus. Variaties: vermeng de geraspte of in blokjes gesneden bietjes met: -geraspte appel en kleingesneden ui -in blokjes gesneden knolselderij en veldsla -geraspte appel en kleingesneden witlof -geschaafde witte kool, geraspte knolselderij en heel fijn gesneden prei -halve partjes sinaasappel.

Raapstelen
1% kg raapstelen
bloem of aardappelmeel of vlugkokende havermout
melk, zout, nootmuskaat
15 g margarine
Maak de raapstelen schoon door de wortels eraf te snijden. Snijd de raapstelen klein en was ze. Zet zeer jonge raapstelen zonder, wat oudere met weinig kokend water en zout op. Breng de groente snel aan de kook. Temper het vuur en kook ze gaar (kooktijd: 10 min. voor jonge, 20 min. voor oudere). Bind het kookvocht met met melk aangemengde bloem of aardappelmeel. Maak de groente op smaak met margarine, zout en nootmuskaat. Kook eens wat vlugkokende havermout mee, waardoor het vocht wordt gebonden, in plaats van het te binden met bloem of aardappelmeel.

Stamppot rauwe raapstelen
Maak van gekookte aardappelen een puree (met melk, margarine, zout en noootmuskaat). Was de raapstelen, laat ze uitlekken en snijd ze fijn. Roer de groente door de puree, meng desgewenst blokjes kaas, geraspte kaas of blokjes uitgebakken spek door de stamppot.

Andijviesalade
slasaus 
250 g andijvie
250 g tomaten of gekookte biet
stukje ui
Roer 1 theelepel mosterd, wat zout en peper en een mespunt suiker met 1 eetlepel azijn tot een papje en vermeng dit met 2 eetlepels olie. Maak de andijvie schoon, was hem en snijd hem heel fijn. Was nogmaals en laat de groente uitlekken. Stroop de bieten en snijd ze in blokjes of reepjes, of snijd de gewassen tomaten in plakken. Rasp een stukje ui zeer fijn. Meng alle bestanddelen door de slasuas. Vermeng deze salade eens met afgekoelde, niet te gaar gekookte witte of bruine bonen of blokjes gekookte aardappel en geef er per persoon een dikke plak ham bij; dan hebt u een complete maaltijd. Variaties: Vermeng de kleingesneden andijvie met blokjes appel; met schijven sinaasappel en blokjes even gekookte knolselderij; met in smalle ringen gesneden prei en heel even gekookte roosjes bloemkool.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 maart 1989

Terdege | 80 Pagina's

Verrassende groente

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 maart 1989

Terdege | 80 Pagina's