+ Meer informatie

Links Israël staat nu eens achter Sjamir...

Delegatie naar Madrid krijgt zeer gevarieerd pakket boodschappen mee van thuisfront

2 minuten leestijd

JERUZALEM — De ophef die al wekenlang over de vredesconferentie bestaat, krijgt vandaag een climax. De Israëlische autoreiten hebben de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd om te voorkomen dat er terreuraanslagen plaatshebben. De radiozenders kondigden speciale reportages aan onder leuzen als „We spreken over vrede". Meer dan gewoonlijk zullen de Israëliërs vandaag de mediaberichten volgen.

De Israëlische media staan bol van de historische bijeenkomst in Madrid. Zo leverde de krant Chadasjot gisteren een special —compleet met enge foto's— over de zeven oorlogen waar Israël is doorgegaan, onder de titel "De weg naar Madrid".

„17.172 doden aan Israëlische zijde, 50.182 doden aan Arabische zijde. Als er een volgende oorlog in dit gebied uitbreekt, zal de prijs verschrikkelijk zijn", waarschuwt de krant. „Beide zijden komen woensdag bij elkaar in Madrid om te proberen die oorlog te voorkomen".

De gevoelens over de vredesconferentie blijven gemengd. Het overgrote deel van de bevolking staat achter de missie van premier Sjamir en zijn delegatie naar Madrid. Zowel de haviken als de duiven hebben in de afgelopen dagen getracht Sjamir een boodschap mee te geven.

Zaterdagavond hield de Shalom Achsaf-beweging (Vrede Nu) een grote demonstratie op Tel Avivs Malchei Yisrael-plein. Links staat -en dat is uniek- deze keer achter de politiek van Sjamir: hij gaat immers naar Madrid in een poging vrede te maken. Links Israël betoogt dat het voorstander is van vrede en het doet er niet toe wie deze vrede brengt, al zou het een rechtse politicus als Sjamir zijn.

Bezorgdheid

Maar tegelijkertijd heerst bij links bezorgdheid. De vredesactivisten denken namelijk dat Sjamir geen (territoriale) concessies wil doen. Zijn onbuigzaamheid zal tot gevolg hebben dat het vredesproces vastloopt. Links roept daarom de regering op met substantiële offers voor de dag te komen. Dit zal dan tot gevolg hebben dat er vrede komt.

Bij rechts is zoals gewoonlijk een heel ander geluid te horen. Maandagavond kwamen tienduizenden rechtsgezinden op hetzelfde plein in Tel Aviv bij elkaar. Zij riepen de rawi. regering op beslist geen land voor vrede te geven. Territoriale concessies zullen alleen tot meer oorlogen leiden, zo gelooft rechts.

Leiders van 21 kibboetziem in Noord-Israël (waaronder paradoxaal genoeg links georiënteerde nederzettingen) riepen de premier op de Golanhoogte vooral niet prijs te geven. De Syrische beschietingen van voor 1967 liggen nog vers in het geheugen. Een meerderheid in Israël geCDA Foto EPA looft dat premier Jitschak Sjamir zijn reputatie als een taaie en harde politicus eer aan zal doen en geen concessies zal doen die de veiligheid van de Israëliërs in gevaar brengen. Wat dat betreft maken de Israëliërs zich dus geen zorgen.

Kritisch

Uit opinieonderzoeken blijkt dat de meerderheid van de Israëliërs Israels deelname aan de conferentie in Madrid goedkeurt. Uit de peilin

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.