+ Meer informatie

Iran als voornaamste pleitbezorger Bagdad

„Positieve aspecten" blijven liggen

2 minuten leestijd

TEHERAN (AFP/RTR) Iran, gedurende acht jaar in oorlog met Irak, is een van de voornaamste pleitbezorgers van het voorstel van Bagdad, afgelopen vriXdag, zich terug te trekken uit Koeweit. Teheran denkt dat het werkelijk de weg kan openen naar vrede.

De Iraanse president, Ali Akbar Hasjemi Rafsanjani, verklaarde gisteren dat de „beslissing van Irak zich terug te trekken uit Koeweit bijdraagt aan een begin van de oplossing van de problemen in de regio", zo maakte radio-Teheran bekend. Rafsanjani deed zijn uitspraak op het moment dat de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, in Bagdad aankwam, voordat hij naar Moskou doorreisde.

Iran, dat neutraal is in de nieuwe oorlog in de Perzische Golf, denkt overigens op een beslissende wijze te hebben bijgedragen aan de ommezwaai van de Iraakse leiding en verwacht dat Moskou een beroep zal doen op Teheran om een belangrijke rol te spelen in een regeling van de crisis.

Het Engelstalige dagblad "Tehran Times", dat veelal de mening van de Iraakse regering verkondigt, meent dat de vrede grotendeels een zaak is geworden van Irak en de SowjetUnie. De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati, bevestigde dat de „wijziging in de positie van Bagdad" het resultaat was van inspanningen van Teheran en Moskou.

De Islamitische Republiek heeft in zijn streven Bagdad te verdedigen de landen in het Midden-Oosten, die het voorstel van Irak verworpen hebben, beschuldigd van naïeve blindheid of het opzettelijk de ogen sluiten voor de „positieve aspecten".

Winstbejag

Terwijl deze landen hun aandacht richten op de „onacceptabele voorwaarden" van de Iraakse Revolutionaire raad, gaan zij voorbij aan het belangrijkste, volgens de Iraanse leiding. Zij verraden daardoor, volgens Teheran, hetzij hun miskenning van de gevoelige Irakezen, hetzij hun bereidheid de oorlog uit persoonlijk winstbejag te willen nastreven, wat uiteindelijk niets te maken heeft met de resoluties van de Verenigde Naties.

Persoonlijk winstbejag is een verwijt wat Teheran al langer slingert naar het hoofd van de Verenigde Staten. Sinds het uitbreken van de oorlog krijgen de Amerikanen het verwijt erop uit te zijn hun hegemonie te willen vestigen in het gebied waar zich de olievoorraden van de wereld bevinden.

Rafsanjani heeft zowel islamitische als internationale steun gezocht voor zijn vredescampagne, maar de belangen van Iran zal hij niet uit het oog verliezen. Ook in Teheran zijn al intensief plannen gesmeed voor een nieuwe orde in het Midden-Oosten. „Hoe deze blauwdruk er voor de toekomst ook uitziet, voor de Verenigde Staten is er geen ruimte. Iran zal geen kruistocht tegen de Amerikanen beginnen, maar wil wel een zo klein mogelijke militaire aanwezigheid", aldus een militair deskundige.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.