+ Meer informatie

Twee arrestaties in Utrechtse moordzaak

Motieven nog onbekend

3 minuten leestijd

Schildersvletje UTRECHT — De Utrechtse politie heeft zaterdagmiddag

,,Wij hadden het op ons schildersvletje relatief nog het beste", aldus de kapitein. „Zelfs hadden we nog geluk, want er was een sloep van het schip afgeslagen en de inhoud daarvan dobtwee verdachten aangehouden in verband met een moordzaak, die aan het licht kwam toen het stojffelijk overschot van twee mensen afgelopen vrijdag werd gevonden in een huis aan de Maliesingel in Utrecht.

De verdachten zijn de 22-jarige O. S. uit Utrecht en de 21-jarige R. G. D. A. B. zonder woon- of verblijfplaats. Beiden zijn uit Suriname afkomstige Nederlanders, aldus de politie. Zij hebben toegegeven enkele dagen in het huis te hebben gewoond, terwijl onder het bed de lijken van de twee slachtoffers lagen verborgen. Hun schuld aan de moord hebben ze echter tot nu toe ontkend, aldus de Utrechtse recherche.

De slachtoffers zijn geïdentificeerd als de 23-jarige Portugees Eliseu Das Dores Espandinho Baiao en zijn 22-jarige Molukse vriendin Elisabeth Gomies. De twee werden vrijdagavond gevonden na een telefoontje van buren, dat zich vanuit de kamer van het huis aan de Maliesingel een ondraaglijke lucht verspreidde. De kamer werd bewoond door Eliseu Baiao, die als onderhoudsmonteur werkte in Amsterdam. Zijn vriendin, afkomstig uit Almelo, woonde zo nu en dan bij hem in. Sectie van de patholoog-anatoom dr. Zeldenrust heeft uitgewezen dat ze door messteken in borst, rug, arm en hoofd om het leven moeten zijn gebracht. De moord moet minstens enkele dagen voor afgelopen vrijdag.zijn gepleegd, aldus dr. Zeldenrust.

Politie-foto*s

In het huis woonden nog dertien andere kamerbewoners. Onder meer op grorid van verklaringen, die enkelen van hen aflegden, zijn de twee verdachten aangehouden. B. werd gearresteerd toen hij uit de bus stapte in de buurt van het huis. Hij werd van een politie-foto herkend door een rechercheur. S. werd vrijwel tegelijkertijd met behulp, van een politie-foto aangehouden in het winkelcentrum Hoog Catharijne.

Volgens de Utrechtse recherche zijn verdachten en slachtoffers bekenden van elkaar geweest. B. woonde op de kamer voor Eliseu Baiao deze betrok. De politie neemt aan, dat B. nog een sleutel van de kamer had. Verdachten hebben verklaard dat zij wel vaker bij Baiao sliepen. Tegenover de recherche zeiden ze wel een vreemde lucht in de kamer te hebben geroken, maar verder zouden ze niets hebben gemerkt. Omdat de kamer na de moord nog is bewoond, heeft de politie weinig aan de vingerafdrukken, die van de twee verdachten zijn gevonden.

Motieven

Over het motief van de moord weet de politie naar haar zeggen weinig te melden. Voor roofmoord is geen enkele aanwijzing. Hoewel het huis bij de politie bekend was in verband met drugsproblemen, heeft de recherche reden om aan te nemen dat zoiets nu in het spel is. Volgens de recherche zit er voldoende muziek in de zaak, ook al is men lang niet helemaal zeker, dat de twee verdachten ook de daders zullen zijn. Daarom wordt naast het verhoren van de twee, het onderzoek naar andere aanwijzingen intensief voortgezet. Een steekwapen bijvoorbeeld is nog niet gevonden.

De vakbondsbestuurder beschuldigt de bedrijven, met name de scheepswerven, ervan dat zij zelf omstandigheden scheppen, waarin „koppelbazerij" hoogtij kan vieren. De werven zouden momenteel hun personeelsbestand tot een minimum terugbrengen om hun kosten zo laag mogelijk te maken. „Komt er dan een kleine opleving, dan hebben ze geen mensen genoeg en moeten ze dus wel van koppelbazen gebruik maken", aldus Berkhout.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.