+ Meer informatie

Lubbers en De Koning tot informateurs benoemd

Den Uyl en Terlouw niet gelukkig met keuze

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Koningin Beatrix heeft de heren J. de Koning en R. Lubbers aangewezen als kabinetsinformateurs. Beide politici behoren tot het CDA. Zij hebben de opdracht gekregen de mogelijkheden te onderzoeken voor de vorming van een kabinet „dat mag vertrouwen op een zo breed mogelijke steun in de volksvertegenwoordiging". Vandaag hebben de informateurs achtereenvolgens gesprekken gevoerd met de fractievoorzitters Van Agt, Den Uyl, Wiegel en Terlouw. Morgen ontvangen zij de leiders van de zes kleinere partijen in de Tweede Kamer.

De Koning en Lubbers deelden vanmorgen mee dat men een open eerste ronde ingaat waarbij men van de diverse politici wil horen wat zij zien als belangrijkste belemmeringen en hoe die naar hun mening doorbroken kunnen worden.

Daarna zal een keuze worden gemaakt en zullen de besprekingen zich toespitsen op de grote partijen. Lubbers zei dat „bij voorbaat niets uitgesloten is" en dat men via de methode van vraagstelling zal bekijken of programmatische verschillen overbrugbaar zijn. „In dit stadium denken wij nog niet aan een eigen nationaal herstelplan," aldus De Koning. Behalve de sociaal-economische problemen zal men ook andere probleemvelden bekijken.

De aanstelling van de twee informateurs werd zaterdagavond officieel bekendgemaakt. Eerder op de dag voerde de koningin op paleis Lange Voorhout gesprekken met de fractieleiders van de zes kleine partijen en de ministers van Staat, Burger, mevrouw Klompé en Ruppert.

De Koning is afkomstig uit de ARP en bezette in het kabinet-Van Agt de ministerspost van Ontwikkelingssamenwerking. Lubbers is oud-KVP'er, was minister van Economische zaken in het kabinet-Den Uyl en trad na het aftreden van Aantjes op als fractievoorzitter van het CDA in de Tweede kamer. Vanaf vorige week woensdag wordt die functie vervuld door demissionair minister-president Van Agt en is Lubbers vice-fractievoorzitter.

De benoeming van twee informateurs uit het CDA sluit volledig aan bij het advies dat door Van Agt is uitgebracht aan de koningin. Den Uyl (PvdA) en Terlouw (D'66) hadden voorkeur voor slechts één informateur. De leider van D'66 liet in een reactie dan ook weten niet geheel gelukkig te zijn met de keuze voor een duo en plaatste vraagtekens bij de argumenten die daarbij een rol hebben gespeeld.

In de informatie-opdracht ligt geen uitgesproken duidelijkheid besloten omtrent de werkwijze van de informateurs. Den Uyl en Terlouw rekenen erop dat vanaf het begin wordt aangekoerst op een kabinet van CDA-PvdA en D'66, omdat die combinatie naar hun mening de enige mogelijkheid is. Bovendien zal de formulering „zo breed mogelijk steun in de volksvertegenwoordiging" volgens Terlouw alleen betrekking kunnen hebben op zo'n coalitie.

Tijdverspilling
Van Agt en Wiegel hebben steeds voor een andere weg gekozen met in hun achterhoofd een kabinet van CDA, VVD en D'66. Zij willen dat de informateurs beginnen met het opstellen van een economisch herstelplan en daarna bezien welke partijen bereid zijn op basis daarvan mee te doen in een kabinet. Een kwestie van afstropen dus om op die manier uit te komen bij de „zo breed mogelijke" combinatie. Den Uyl en Terlouw achtten die werkwijze tijdverspilling omdat D'66 onder geen enkele omstandigheid zal toetreden tot een regering met CDA en VVD.

In het partijblad van het CDA heeft De Koning er vorige week bij D'66 op aangedrongen de VVD niet langer uit te sluiten. „De verkiezingsuitslag laat niet direct een voor de hand liggende coalitie zien", zo verklaarde De Koning op die plaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.