+ Meer informatie

Breicursus deel 4: Vestbiezen en zakken

4 minuten leestijd

In een aantal afleveringen geeft mevrouw Fokje Oelen-Withaar tips en handigheidjes bij het breien. In dit vierde deel van de "breicursus" gaan we verder met de afwerking van het breiwerk.

Algemeen
Wanneer er steken opgenomen worden, dienen deze altijd breiend opgenomen te worden. Neem daarvoor in de rechterhand de breinaald en in de linkerhand het breiwerk, neem de draad in de linkerhand en steek de naald met de rechterhand door het breiwerk en neem de draad op de naald. Nooit lussen opnemen als steek.

Bies voor een vest
De berekeningen zijn steeds gebaseerd op een proeflapje van 20 st. breed en 32 nld. hoog. U moet bij uw berekeningen niet aan dit aantal steken vasthouden, maar aan het systeem van berekenen. Het genoemde aantal steken is alleen maar als voorbeeld genomen. In het rechte gedeelte 14 st. op 10 cm minderen en in het schuine gedeelte (bij V-hals) 12 st. op 10 cm minderen.
Aangebreid:
De bies voor een vest kan ook aangebreid worden en wel op de volgende manier Aantal st. van het pand opzetten en daarbij aan de halskant 7 st. extra voor de bies. Deze worden meestal 1 r. 1 av. gebreid. Omdat de kantsteken minder mooi zijn, 7 st. extra opzetten en deze st. in ribbelst. breien. Daarbij iedere 10e en 11e nld. deze 14 st. niet breien. Dat betekent dus keren als u bij de 14 st. gekomen bent. Hierdoor wordt de bies dus wat korter dan het breiwerk; zo gaat hij niet lubberen. 

De mindering bij de hals toepassen voor de 14 st. (7 st, Ir., 1 av., 7 st. ribbel) en bij de schouder gekomen de 14 st. een halve rugbreedte doorbreien. Afkanten. Bij het afwerken de rughalsbiesst. aan elkaar mazen en op het rugpand zomen. De knoopsgaten worden op dezelfde hoogte, in de 6 st. 1 r. 1 av. gebreid en in de 6 st. ribbel. Bij het afwerken hoeft de ribbel niet vastgezet te worden, omdat deze naar binnen valt. Dit is een makkelijke manier om een bies te breien, zonder berekeningen en een met prima resultaat. De knoopsgaten tegen elkaar aan vastnaaien.

Knoopsgaten breien
Horizontaal: een aantal st. ter breedte van het knoopsgat afkanten en deze in de volgende nld. weer opzetten.
Verticaal: Tot aan het knoopsgat breien en keren. Het werk wordt dus bij het knoopsgat gesplitst. De andere st. blijven rusten. Aantal nld. breien tot de gewenste hoogte van het knoopsgat. De rustende st. breien tot de hoogte van het andere deel. Vervolgens alle steken gezamenlijk verder breien.

Zakken
Op een vest hoort een zak. Ook hiervoor zijn weer verschillende mogelijkheden. De zak kan los gebreid worden en dan opgenaaid. Dit heeft geen beschrijving nodig. Alleen deze tip: de boord van het zakje 1 nld. nr. dunner dan het nr. waarmee het zakje gebreid is.
Meegebreide zak: Het pand breien tot 3 cm onder de hoogte van de insteek van de zak. Het aantal cm vanaf de zijnaad is afhankelijk van de maat, maar bedraagt voor een volwassen maat ongeveer 4 cm. Boordst. 1 r. 1 av. breien over een breedte van 11 cm. Stel dat dit 22 st. zijn; deze 22 st. gelijktijdig met de pandsteken 3 cm bijv. boordst. ( 1 r. 1 av.) Vervolgens alleen de 22 st. breien, 2 nld. r. (1 ribbel) en 3 cm boordst. en afkanten. Het werk laten rusten. Voor de binnenzak een lapje van 22 + 2 st. in tricotst. breien, bijv. 14 cm hoog. Het rustende werk opnemen en op de plaats van de 22 afgekante steken de 24 st. van het lapje breien. Daarbij aan het begin en eind van de 22 st. 2 st. samen breien. Dit geeft een steviger hoek aan de zakinsteek.


Kapstok

'n Natte jas uithangen zonder dat hij de muur raakt, kleding laten uitlekken zonder dat de douchestang doorbuigt, gestreken kleren even ophangen: met deze kapstojk kan het. Hij wordt vastgehouden met een ooghaak. Voor permanent gebruik wordt een plug meegeleverd.

Prijs ƒ 29,95 + 3 gld. verzendk. Bestellen via 08880-1560.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.