+ Meer informatie

Informateurs raadplegen „klein rechts en links"

Leerling: „Open en eerlijk gesprek"

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De fractievoorzitters van GPV, CPN, SGP,PPR, RPF en PSP hebben gisteren elk afzonderlijk een ongeveerhalf uur durend gesprek gevoerd met de kabinetsinformateurs.Daarbij hebben zij kenbaar gemaakt welke zaken zij graag geregeldwillen zien in een toekomstig regeerakkoord.

Schutte (GPV), Van Rossum (SGP) en Leerling (RPF) deelden na afloop mee dat uitsluitend programmatische punten aan de orde zijn geweest. Zij waren er verheugd over dat De Koning en Lubbers ook de kleinere fracties hebben geraadpleegd. „Het is voor de informateurs tenslotte belangrijk dat zij bij hun besprekingen over een regeerprogramma voor de komende jaren weten wat er in de Kamer leeft", aldus Van Rossum. De informateurs hebben de vertegenwoordigers van GPV, SGP en RPF niet de vraag voorgelegd of zij eventueel bereid zijn op een of andere manier steun te verlenen aan een kabinet van CDA en VVD, waarnaar de voorkeur van de drie kleine rechtse partijen uitgaat. Schutte, Van Rossum en Leerling hadden er begrip voor en vonden het redelijk dat nu eerst de mogelijkheden worden onderzocht voor de vorming van een kabinet van CDA, PvdA en D'66. Leerling heeft toegezegd dat dé RPF zich tegenover zo'n ministersploeg waar mogelijk loyaal zal opstellen.

Motieven
Schutte, die gistermorgen als eerste door de informateurs werd ontvangen, liet verder weten dat beide heren zeer belangstellend waren naar de motieven die ten grondslag liggen aan het advies dat zijn partij heeft uitgebracht aan de koningin. Zoals bekend pleit het GPV voor een combinatie van een parlementair en een extra-parlementair kabinet, waarbij CDA, VVD en de drie kleine christelijke partijen betrokken zouden moeten worden. „Een kabinet van CDA, PvdA en D'66 is, mede gezien de minderheidspositie die het dan inneemt, geen goede zaak voor het land", zo merkte Schutte op. De grootste knelpunten liggen naar zijn oordeel op het terrein van de defensie.

Strijdpunt
Wanneer de PvdA blijft vasthouden aan de strijdpunten die hierop betrekking hebben moeten andere mogelijkheden . voor regeringssamenwerking worden bekeken, zo heeft hij de informateurs voorgehouden. Wat betreft de sociaal-economische problemen verwacht het nieuwe Kamerlid dat er wel overeenstemming tussen de verschillende partijen te bereiken is.

RPF-leider Leerling was uiterst tevreden over het klimaat waarin het onderhoud heeft plaatsgevonden. Hij kenmerkte dat als prettig, open en eerlijk. Hij heeft met De Koning en Lubbers onder meer gesproken over de kernwapens, het sociaal-economisch beleid, in het bijzonder de werking van de vrije markteconomie, en over de middenschool.

Zie verder pag. 3: Voortvarende werkwijze van CDA-informateurs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.