+ Meer informatie

ogere bijdrage EEG voor hulp aan armsten

Jenkins uit zich voorzichtig

1 minuut leestijd

BRUSSEL — De Noord-Zuid-Dialoog in Parijs is globaal geen succes geworden, maar toch mag niet miskend worden dat er werkelijke vooruitgang is geboekt.

Dat was vrijdag het commentaar van Roy Jenkins, de voorzitter van de Europese Commissie in Brussel, het „dagelijks bestuur" van de EG. Zonder de conferentie in Parijs zouden we niet zo ver staan als nu het geval is, aldus zei Europees commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Claude Cheysson. Cheysson, die samen met zijn voorzitter op een persconferentie verscheen, vond dat nu de geïndustrialiseerde landen zich ertoe hiebben verbonden het gesprek over een grondstoffenfonds tot een goed einde te brengen, een gesprek over de gehele grondstoffenproblematick mogelijk is geworden. Wel gaf hij toe dat over de concrete vorm van zo'n fonds nog verder overleg nodig is.

Over ontwikkelingshulp is een tekst goedgekeurd die werkelijke vooruitgang mogelijk maakt. Japan zal in de komende vijf jaar zijn ontwikkelingshulp verdubbelen. De Verenigde Staten hebben geen preciese verbintenissen aangegaan, maar ik heb de indruk dat van hen ongeveer hetzelfde mag worden verwacht, aldus Cheysson. De rijke landen hebben een miljard dollar beschikbaar gesteld voor de armste landen. Dat werd onder meer mogelijk omdat de Europese Gemeenschap haar bijdrage verhoogde, aldus Cheysson.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.