+ Meer informatie

Nieuw gemeentewapen Goedereede

2 minuten leestijd

GOEDEREEDE - Het gemeentewapen van Goedereede zal er na morgenavond anders uit gaan zien. Tenminste, als de gemeenteraad zijn toestemming geeft. Het wapenschild krijgt een kroon en op de afbeelding worden de torens, de muren en het water aangepast.

Het huidige wapen van Goedereede dateert van voor de herindeling in 1966. Het schild is echter niet voorzien van een kroon. Volgens het voorstel van B en W geeft „de plaatsing van een kroon boven het gemeentewapen meer inhoud aan de status van de afbeelding. Bovendien pleit naar ons oordeel als motief tot het aanbrengen van een kroon het feit dat aan het stadje Goedereede in 1312 stadsrechten zijn verleend, zodat ook historisch bezien deze kroon een bepaalde symboliek in zich draagt".

Volgens B en W is de gemeente -volgens mededelingen van de Hoge Raad van Adel— gebonden aan een kroon die gevormd wordt door drie bladeren, afgewisseld door twee parels. Het college is het daar niet mee eens en beroept zich op afbeeldingen volgens de "Caerte van Voorne van de stadt Goedereede en haar onderhoorende polders" uit 1698. Daarop is de kroon van het wapenschild voorzien van negentien parels. De Hoge Raad van Adel kan hier, ondanks zijn eerdere mededelingen, toch mee akkoord gaan en is bereid een positief advies te geven.

Verder wil het college nog andere „historisch verantwoorde" wijzigingen aanbrengen. De torens en muren op het wapen worden uitgevoerd in gobertangesteen; de torens worden weergegeven in een ronde vorm; het water wordt golvend gedwarsbalkt in zes stukken (zilver en blauw); en de muren moeten doorlopen tot de zijkanten van het wapenschild.

De commissie van advies gaat akkoord met de wijzigingen. Naar .verwachting zal de gemeenteraad morgenavond zonder al te veel discussie eveneens instemmen met het voorstel. houd Loodsensteiger wil een fonds vormen om de voor Vlissingen zo beeldbepalende steiger te behouden. In eerste instantie is zo'n 5000 gulden nodig. De eigenaar, het Directoraat

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.