+ Meer informatie

Den Haag wil meer mensen op taalcursus

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag wil in 2003 ongeveer 5800 inwoners verplicht een cursus Nederlandse taal laten volgen. Dat betekent een forse toename ten opzichte van 2002, toen bijna 5000 mensen zo'n cursus volgden.

"Voor de integratie van mensen is het beheersen van de Nederlandse taal voorwaarde nummer één", verklaart wethouder P. Heijnen. De gemeente mikt erop dat dit jaar 1850 zogeheten nieuwkomers en 4000 oudkomers (mensen die voor 1998 in Den Haag zijn gaan wonen) een taalcursus gaan volgen.

Heijnen liet weten dat hij voorstander is van het wijzigen van de Bijstandswet, waardoor iemand met een uitkering die niet de Nederlandse taal leert, op zijn uitkering wordt gekort. Heijnen denkt aan een strafkorting van 20 procent.

Overigens constateerde Heijnen dat de bereidwilligheid om mee te doen het afgelopen jaar al fors is toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met de intensievere begeleiding van de cursisten. De begeleiders hebben tegenwoordig een werkplek op de scholen, waardoor het contact met nieuwkomers is verbeterd en het verzuim bijna gehalveerd is ten opzichte van 2001. Het verzuimcijfer ligt nu op 10 procent, wat volgens Heijnen fors lager is dan in andere steden. Het aantal nieuwkomers dat afhaakte bij cursussen, nam ook flink af.

De taalcursussen zijn het meest opvallende onderdeel van het plan Inburgering en Volwasseneneducatie 2003, dat gistermiddag werd gepresenteerd op het stadhuis in Den Haag. Behalve van de taalcursussen maakt de gemeente ook werk van projecten voor specifieke doelgroepen, zoals hoger opgeleide vluchtelingen, Somalische jongeren en zwangere vrouwen. De gemeente gaat verder educatie aanbieden via regionale en lokale tv- en radiozenders.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.