+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

3 minuten leestijd

Na regen is vrouwenmantel extra.mooi; de druppels flonkeren als kristal op het zachte blad. De bloempluimen zijn dan minder fraai, ze regenen plat. Nu waren ze toch uitgebloeid, dus ik heb de bruine pluimen en wat blad afgeknipt. Je moet wel even wat overwinnen om de volle plant zo uit te dunnen. Maar gelukkig, de nieuwe blaadjes zitten onder de oude vracht al klaar. En de afgeknipte bloemen hangen in twee volle bossen onder het afdak bij de schuur.

Via via ben ik in het bezit gekomen van een Datura die gele bloemen krijgt (hij heeft ze nog niet). Met de plant mee verhuisden enkele oorwurmen, die overal gaatjes in het blad maken. Zodra ik er een zie, gaat-ie eraan.
Omdat de tuin even wat weinig kleur vertoont, besluit ik Phloxen te kopen. Die zie ik nu overal bloeien. Op de markt kom ik ze echter niet tegen. Wel Rudbeckia's, en die heb ik nu maar gekocht. Het is Rudbeckia hirta, een plantje met een zonnebloemachtig bloemetje. Het heeft een zwart hart en oranje bloemblaadjes. Ik wil wel eerst van de marktman weten of het een vaste plant is. Ja, zegt hij, wel 's winters een beetje afdekken. M'n tuinboek vertelt echter dat het een eenjarige is. We wachten af Eenjarigen zijn soms behoorlijk vast!

Vorig jaar zag ik op een stuk bedrijfsgrond in het wild een plantje staan met een margriet-achtig bloemetje. Ik noem het maar "moederkruid", hoewel het dat geloof ik toch niet is. Het plantje is via mijn fietstas in mijn tuin beland. In het najaar stierf het af Dit voorjaar dacht ik er niet meer aan, totdat ik bij dat bedrijf weer zo'n exemplaar zag. Weer ging dit "moederkruid" naar mijn tuin, op een ander plekje. En tegen de tijd dat het uitgebloeid was, zag ik op de plek van vorig jaar in de tuin ook weer moederkruid opkomen. Opeens begrijp ik iets: Op die plek is van 't voorjaar gespit, toen daar een boompje werd geplant. Misschien is het opkomende plantje toen verdrukt, en doet het nu dapper een tweede poging!

Laat ik nou volgend voorjaar niet vergeten dat ik zojuist handenvol leeuwebekzaad vooraan in de border heb gestrooid. Als plantjes nog klein zijn, lijken ze vaak sprekend op onkruiden...

Aan een bos anjers die ik in januari kreeg, zaten veel "stekken": korte zijtakken die alleen uit blad bestaan. Ik heb ze eraf gehaald. Eerst een dag of twee een beetje laten drogen, en vervolgens met wat stekpoeder aan het uiteinde in aarde gezet. Afgelopen voorjaar heb ik ze in de tuin geplant, en ik was ze eigenlijk vergeten. Totdat ik een paar weken terug ontdekte dat ze groeiden. En nu, half augustus, zie ik er knoppen aan! Dat is altijd zo'n verrassing bij iets wat je zelf hebt gedaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.