+ Meer informatie

Filippijnse priesters vinden bisschop te conservatief

1 minuut leestijd

BACOLOD - Priesters van het bisdom Bacolod op de Filippijnen hebben bij de apostolische nuntius geprotesteerd tegen het beleid van hun conservatieve bisschop. Camilio D. Gregorio volgde vorig jaar mei de progressieve bisschop Antonio Y. Fortich op, die wegens het bereiken van de 75-jarige leeftijd aftrad.

De priesters verwijten nuntius Bruno Torpigliani dat hij de benoeming van zijn vroegere secretaris Gregorio heeft bevorderd om het progressieve beleid van diens voorganger te corrigeren. Zij beschrijven de nieuwe bisschop als een prelaat „die het geheel eens is met mensen uit de hogere klassen die erom bekend staan dat zij ons pastoraal werk voortdurend dwarsbomen". Fortich was een vurig pleitbezorger van de christelijke basisgemeenschappen, waarvan er in zijn bisdom ongeveer 2500 zijn. Deze groepen, die vechten tegen verarming en onderontwikkeling, worden door conservatieven gezien als communistisch.

Bacolod ligt op het zuidelijke eiland Negros, in een streek waar de strijd tussen de militairen en het communistische verzet al veel slachtoffers heeft geëist. Sinds 1980 zijn vijftien religieuze leiders om politieke redenen vermoord. Fortich zelf is verscheidene malen aan een aanslag ontsnapt. In 1985 brandde zijn woning geheel uit na een aanslag door militairen. Twee jaar later werd een granaat in zijn kantoor gegooid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.