+ Meer informatie

CRI wil in Europa één recherchedienst

Wilzing: „Werk gaat er anders uitzien"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) — Er dient in Europa één centrale criminele-informatiedienst te komen. Gezien de internationalisering van het recherchewerk is nu het moment gekomen voor de ontwikkeling van een dergelijke instelling. J. Wilzing, het hoofd van de Nederlandse Recherche Informatie Dienst (CRI) bepleitte dit vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Wilzing wenst geen "Europol", geen uitvoerende Europese recherchedienst. Hij voorziet wel een dienst waarbinnen op Europees niveau kennis over misdaadbestrijding gebundeld en uitgewisseld kan worden, zodat grensoverschrijdende criminaliteit beter bestreden kan worden. Want dat criminelen niet alleen steeds vindingrijker, maar ook steeds internationaler te werk gaan, lijdt volgens het CRI-hoofd geen twijfel, zo liet hij blijken.

Wilzing voorspelt mede in dit licht dat het Nederlandse recherchewerk er de komende tien jaar anders uit gaat zien. Vooral als het gaat om zware criminaliteit verschuift de aandacht van het gebruikelijke recherchewerk naar het zogenoemde financieel rechercheren: „Niet meer de hoeveelheid in beslag genomen kilo's zal de boventoon voeren. Met name de financiële handel en wandel van criminele organisaties zal van doorslaggevend belang worden".

Witwassen
Steeds duidelijker blijkt volgens Wilzing dat criminele organisaties op grote schaal bezig zijn met het 'witwassen' van uit misdaad verkregen geld. Dat het daarbij om grote sommen gaat, wordt aangegeven door de Verenigde Naties, die becijferden dat jaarlijks voor ongeveer 500 miljard gulden wordt verdiend aan de handel in verdovende middelen. Dit geld moet volgens Wilzing grotendeels worden witgewassen. „Creativiteit kent daarbij letterlijk en figuurlijk geen grenzen".
Het CRI-hoofd verwacht niet alleen op internationaal niveau een andere werkwijze van zijn dienst.
In eigen land is de dienst van plan op bovenregionaal niveau zo dicht mogelijk tegen de politie „aan te kruipen".

Zie ook pag. 3.: "Meer slachtoffers bij vuurwapengeweld".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.