+ Meer informatie

Van Agt komt niet met schone beloften

2 minuten leestijd

KLAASWAAL — CDAlijsttrekker Van Agt heeft zich woensdagavond in Klaaswaal onthouden van het doen van beloften. „Als het moet word ik weer minister-president, maar zonder beloften", aldus de christen-democratische voorman, die sprak op een bijeenkomst van zijn partij in de Hoeksche Waard.

Van Agt liet duidelijk blijken zich een belofte uit de vorige verkiezingscampagne te herinneren: het nieuwe kabinet zou - zo zegde hij destijds toe - het aantal werklozen in ons land terugbrengen tot 150.000. Hij erkende toen een misrekening te hebben gemaakt en erkende dat het „eindsaldo" van nu 350.000 werklozen zich niet laat ontkennen.

Volgens de premier is de „voorzegging" van destijds te optimistisch geweest. Hij wees er op, dat overigens niemand had kunnen voorzien, dat 1979 een „rampjaarin-economisch-opzicht" zou worden, zowel voor ons land, als voor de westelijke wereld en voor een groot deel daarbuiten, als gevolg van de tweede oliecrisis. Volgens de CDAlijsttrekker was de tweede crisis „nog insnijdender" dat de eerste olie-crisis.

Ruzie
PvdA en CDA hebben woensdagavond op verkiezingsspreekbeurten van Van den Berg (voorzitter PvdA) en Eversdijk (CDA-tweede-kamerlid) in Obsterhout en Maasland hun ruzie voortgezet over de eventuele sluiting van de twee Nederlandse kerncentrales. Volgens Eversdijk zijn de socialistische plannen hiertoe niet meer dan een „loze verkiezingsstunt", alleen al vanwege de miljarden guldens die ermee gemoeid zijn. Volgens Van den Berg echter moet het CDA nu eindelijk eens ophouden met vaag gezwarn over dit onderwerp.

Eversdijk had 'felle kritiek op de PvdA-belofte dat een regering waarin deze partij zitting heeft binnen drie maanden de centrales in Dodewaard en Borssele zal sluiten. Dat is volgens de CDA-parlmentariër „onbetaalbaar", omdat het miljarden kost en duizenden banen opoffert. De PvdA moet maar eens uitleggen waar de vervangende

26 mei verkiezingen
werkgelegenheid vandaan komt', zo zei hij.

5 Mei

Minister Wiegel van Binnenlandse zaken vindt dat de viering van de bevrijdingsdag op 5 mei volgend jaar anders moet zijn dan dit jaar. „Of iedereen is vrij, of iedereen heeft een gewone werkdag", aldus Wiegel op een verkiezingsbijeenkomst in Rotterdam. Wat betreft de 5 meiviering zei de WD-lijsttrekker binnenkort als bewindsman te spreken. In het overleg met de ambtenarenbonden gaat Wiegel binnenkort bespreken of de ambtenaren, die al een vrije dag hadden, deze dag in mindering gebracht zullen zien op hun vakantiedagen. De regering moet ei volgens Wiegel voor zorgen dat ei voor volgend jaar een goede regeling komt. Zelf verklaarde hij zich voorstander van een viering één maal in de vijf jaar. .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.