+ Meer informatie

Kunstgrepen

4 minuten leestijd

Kunst uit Bazel

Wie zich morgen naar de Europese Kunst- en Antiekbeurs in Maastricht haast, kan op de valreep genieten van de daar door vier musea uit Bazel ingerichte expositie met vijftig kunstschatten uit twintig eeuwen. Daaronder vallen een houten wildeman, ooit uithangbord van een herberg, en een Grieks marmeren hoofd, maar ook magere bronzen vrouwenbeelden van Alberto Giacometti en vroeg-20eeeuwse schilderijen van Arnold Böcklin, Ferdinand Hodler en Paul Klee.

De vier Bazeler musea zijn het Antikenmuseum & Sammlung Ludwig (klassieke oudheden), het Historisches Museum (onder meer werk van beroemde inwoners als Erasmus en Hans Holbein), het Jüdisches Museum (textilia, joodse riten en een vroege gedrukte Talmoed) en het Kunstmuseum (oude meesters als Holbein en Konrad Witz én moderne en hedendaagse kunstenaars, onder wie Hodler met een zelfportret uit 1912, het eerste uit een reeks van vier stuks).

Miró in Holland

Het Stedelijk Museum in Schiedam houdt van 26 maart tot 28 mei een grote overzichtsexpositie van het grafisch werk van de Spaanse schilder Juan Miró. Het omspant de jaren 1930 tot 1972. Miró spreekt velen aan door zijn felle kleuren en zijn surrealistische beeldtaal. Met anderen, onder wie landgenoot Salvador Dali, maakte Miró in zijn surrealisme het denken ondergeschikt aan het gevoel. De kunstenaar, die op 20 april 1893 in Barcelona werd geboren en op Eerste Kerstdag 1983 in Palma de Mallorca overleed, was al spoedig sterk geïnteresseerd in de grafische technieken en hun vele mogelijkheden, met name in litho’s en etsen. Voor het eerst is daf werk nu in ons land te zien.

Miró en Cobra

Het Schiedams museum werkt hiervoor samen met de Fundació Miró in Barcelona en in 128 bladen grafiek, een kleuze uit zijn gehele oeuvre, wordt de ontwikkeling van zijn werk geschetst vanaf 1930 tot omstreeks 1972. Het museum bestaat 95 jaar en ‘viert’ dit feit mede door deze Miró-uitstalling. De invloed van Miró op de Nederlandse kunst der jaren vijftig is groot geweest. De aanhangers van de Cobra-beweging (Karel Appel, Corneille en anderen) lieten zich door Miró inspireren. In zijn eigen land en in de VS was in 1993 een grote overzichtstentoonstelling van Miró’s veelzijdige werken te zien. Bij de expositie in Schiedam verschijnt een bescheiden catalogus voor/9,50.

Reve op zoek

Een der drie uitgaven die de nu 125jaar oude warenhuisketen De Bijenkorf in deze Boekenmaand uitbrengt, is een novelle van de Nederlandse ‘volksschrijver’ op jaren Gerard Reve, getiteld ”Op zoek”. Het boekje, met op de achterflap een paginagrote foto van de niet meer zo jeugdig ogende schrijver, gemaakt door Klaas Koppe, telt 62 blz. en is weer helemaal een Reve-verhaal.

De plechtstatige aanhef doet denken aan een Russische klassieke roman uit de 19e eeuw, met een incomplete aanduiding van het jaar en de plaats van handeling. Het verhaal begint zo: „Op een zaterdagavond in de maand september van het jaar 19** verliet de jonge aardrijkskundeleraar Arthur Huisman zijn huis aan de rond de eeuwwisseling gebouwde en nog steeds als deftig geldende Oranjelaan in de provinciestad H., om zich naar het stadscentrum te begeven”.

Jongensdroom Waarheen deze 32-jarige Arthur, gehuwd met Magda, op zoek gaat, zal ik hier nu niet onthullen. Wel dat hij een lezing gaat bijwonen van een professor in de parapsychologie. Opvallend is dat deze hoofdpersoon een beetje herinnert aan de tweede hoofdfiguur in ”De rand van het heelal” van Mance ter Andere. Die, Rein van Heerde, is ook leraar aardrijkskunde en hij is net 33 jaar oud. Verder gaat de parallel niet, want deze Rein sterft. En Arthur blijkt, na een vrijage met z’n vrouw, in gedachten weer op een vroeger aan het strand beleefd homoseksueel contact af te stevenen. Dit is dus Reve. Alweer een boekje om, mét de Boekenweekwerkjes van De Winter en Wolkers, bij het oud papier te gooien.

Andreas Schelfhout

In oktober verschijnt een monografie van Willem Laanstra over de belangrijke 19e-eeuwse Nederlandse kunstschilder Andreas Schelfhout (1787 tot 1870). Hij genoot reeds bij zijn leven veel aanzien en werd vaak onderscheiden. Het boek over deze ”koning van het ijsgezicht” is tot 1 juli tegen voorintekenprijs te bestellen bij Rokin Art Press in Amsterdam. Het gaat 200 pagina’s met plm. 200 foto’s tellen en verschijnt op het grote formaat van 21 bij 30 cm.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.