+ Meer informatie

Ter overweging

2 minuten leestijd

Drs. G. L. Goedhart, Het gesprek besproken. Praktische handleiding voor ouderlingen. Nr. 6 uit de serie Gemeentetoerusting. Kok Kampen 1971. 84 blz. Prijs f 5.95.

Dit boekje gaat over het gesprek dat ambtsdragers hebben te voeren. Het gaat niet zo zeer om de inhoud, als wel om de aanpak, de methode van het gesprek. De schrijver is gereformeerd predikant, die doctoraal examen in de pastorale psychologie gedaan heeft. Verder leidde hij een behoorlijk aantal cursussen en conferenties voor ouderlingen, waarop het onderwerp ter sprake kwam. Daaruit is dit boekje gegroeid.

Het geeft in cursieve letters een aantal gesprekken weer. Dan wordt nagegaan waar het gesprek fout liep. Soms blijkt uit een gesprek met de desbetreffende ouderling dat hij (achteraf) zich bewust was dat hij het niet goed deed.

Het gaat dus vooral om de psychologische kant van het gesprek. Drie dingen bindt de schrijver zijn lezers op het hart: wees u zelf; speel niet de rol die u meent dat van u verwacht wordt, maar wees helemaal uzelf. Voel de gevoelens van de ander in. In één uitdrukking kan soms een hele gevoelswereld aangeduid worden. Luister naar die gevoelens. Aanvaard de ander. Dan pas kun je echt helpen.

Ik kan me begrijpen dat de schrijver zelf aan het eind zegt, dat hij behoefte heeft aan een gesprek over de inhoud van het gesprek. Ik geloof dat zijn lezers die behoefte ook gevoelen. Je kunt niet enkel in de psychologische sfeer blijven.

Dit boekje werkt heel sterk met een bepaalde methode die in Amerika zeer gebruikelijk is. De schrijver vertelt daar verder niet over. Ik heb persoonlijk de indruk dat dit boekje eigenlijk te weinig geeft. Iemand die van deze methode niet iets meer afweet, zal er niet voldoende profijt uit halen. Wie reeds een bepaalde scholing op dit gebied heeft ontvangen, zal er veel bekends in herkennen.

Toch meen ik dat het voor een ambtsdrager goed is dit boekje eens rustig te lezen. Zelfs zonder de bredere informatie die ik eigenlijk nodig acht, valt er uit te leren. Dat gun ik lezer en schrijver.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.