+ Meer informatie

DDR-synode bestrijdt anti-Poolse sentimenten

Christelijke kinderen hebben moeilijkheden

1 minuut leestijd

BERLIJN (DDR) — De vijandige houding tegenover het Poolse volk, het miniumbedrag dat buitenlanders in de DDR moeten wisselen, vredesvraagstukken en de verhouding kerk-staat, stonden centraal in het overzicht dat de leiding van de Evangelische kerk Berlijn-Brandenburg (DDR) vrijdagmorgen mondeling de synode heeft gegeven.

De kerk ziet het als haar taak de anti-Poolse sentimenten, vaak in „Witzen" tot uitdrukking gebracht, te bestrijden. Zij betreurt dat kerkelijke functionarissen die streven naar verbetering van de betrekkingen met Polen, geen toestemming krijgen dat land te bezoeken.

In het overzicht werd ook kritiek geleverd op de verhoging van het minimumbedrag, dat buitenlanders in de DDR moeten wisselen. Vooral mensen met lage inkomens en grote gezinnen zijn hiervan de dupe, aldus de synodeleiding. Verder heeft dit besluit van vorig jaar een negatieve uitwerking op de ontspanning in Europa.

Kinderen van christelijke ouders ondervinden nog steeds moeilijkheden bij de plaatsing op scholen van het voortgezet onderwijs, aldus het jaaroverzicht. Wel stijgt het aantal christelijke kinderen die worden toegelaten, maar protesten halen weinig uit, ondanks verschillende gesprekken tussen kerkelijke en staatsfunctionarissen.

Verder benadrukt de kerk opnieuw het recht van christelijke kinderen de lessen in burgerlijke verdediging niet te hoeven volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.