+ Meer informatie

Onkruid groeit in zachte winters soms door

3 minuten leestijd

Ook dit jaar zal het in toom houden van ongewenste kruiden weer heel wat tijd vragen. Op zich geen vervelend werkje. Men komt overal weer even met de schoffel of hak, zodat men precies op de hoogte is van het tuingebeuren. Onkruid wordt pas een probleem als de planten in het zaad zitten.

De grote planten laten zich natuurlijk veel moeilijker verwijderen, schoffelen en hakken is soms bijna niet meer mogelijk. De zaden kunnen de komende tijd, soms jarenlang, voor ongemak zorgen. ledere spit- en schoffelbeurt brengt weer nieuwe zaden naar de oppervlakte waar ze kunnen kiemen!

In zachte winters groeien sommige onkruidjes gewoon door. Klein kruiskruid en muur zijn daar voorbeelden van. Loop de tuin daarom af en toe even door

Voor kleine onkruidjes is er een handig apparaat op de markt. Een venwarmingselement brandt de bovengrondse delen af. Kiemplantjes blijven daarna weg, maar wat oudere planten lopen na korte of langere tijd weer uit doordat het hart van de plant, dat vaak tussen de stenen of tegels zit, niet verbrand is.

Wanneer men geen gif wil strooien kan dit een alternatief zijn, hoewel de produktie van elektriciteit ook van invloed is op het milieu. Er zijn naast de elektrische apparaten ook gasbranders te koop. Voor kleine stukjes verharding blijven het oude aardappelschilmesje of het speciale onkruidkrabbertje de handigste en milieuvriendelijkste werktuigjes.

                              ------------------------------

Oud blad niet op gras en terras

Haal oud blad weg van terras en gazon, voor zover de wind dat al niet heeft gedaan. Het terras wordt glad en vies door het rottende blad. Het gras onder het blad krijgt door het rottende blad zuurstof- en lichtgebrek. In het ergste geval gaat het dood, anders gaat er in ieder geval toch een stuk groeikracht verloren.

                              ------------------------------

Aucuba Japonica geeft fleur in de schaduw

Een ouderwetse struik die nogal eens in de boerentuin geplant wordt is de Aucuba Japonica (= Japans). Een wat stijve struik, die groeit op onmogelijke plekjes tot in de volle schaduw. De voorkeur gaat uit naar een normale tuingrond.

Hij heeft leerachtig blad dat weinig vocht verdampt; de Aucuba is dan ook groenblijvend. De plant verliest jaarlijks maar een deel van zijn blad, het meeste blijft aan de struik zitten. Naast de groenbladige komen ook bonte exemplaren voor zoals de Aucuba Japonica "Variegata" (=bont). Op donkere plekjes kan zo'n bont exemplaar voor wat kleur zorgen.

Overigens is de Aucuba tweeslachtig: Er komen dus mannelijke en vrouwelijke exemplaren voor. Alleen de vrouwelijke dragen vruchten, die mogelijk iets giftig zijn. Dat klinkt nogal vaag en dat komt doordat er geen vergiftigingsgevallen bekend zijn, hoewel er in de vruchten stoffen voorkomen die wat giftig zijn.

                              ------------------------------

Snoeitip: druif

De buitendruif moet gesnoeid worden voor de sapstroom in de plant weer op gang komt Wanneer dat laatste namelijk het geval is, gaan de snoeiwondjes bloeden. Soms is de wortelwerking na wat warmere dagen in het voorjaar al zo krachtig dat onder de snoeiwondjes een waterplasje of een nat plekje op de grond te vinden zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.