+ Meer informatie

Een rijke en dwaze man

5 minuten leestijd

"En, hij zeide: dit zal ik doen" Lukas 12:18a "Maar God zeide tot hem: gij dwaas" Lukas 12:20a

In deze gelijkenis tekent de Heere Jezus ons een rijk man, die veel land bezat en een best jaar achter de rug had. Met hard werken èn de zegen van de Heere was er een beste oogst geweest. En zo was hij erachter gekomen, dat de zegen van de Heere een mens soms grote zorgen geeft. Daar zie ik die boer zitten aan de tafel. Hij zit zwaar te cijferen. Waarom? Wel, hij zit te berekenen, wat hij het beste met al die tonnen aardappelen, uien en bieten kan doen. Die hele oogst meteen naar de veiling brengen? Dat kan uiteraard, maar de prijzen zijn niet zo best! Iedereen heeft een grote oogst binnengehaald. Dat drukt de prijzen. Maar wat dan? De zaak zolang opslaan, totdat de prijzen aantrekken? Dat is zo gek nog niet. Alleen: waar laat je alles? Zijn loods is veel en veel te klein daarvoor. Bijbouwen? En de oude loods een beetje verbouwen? Dat kan, maar daar zitten ook nadelen aan.

En zo zit die boer maar te rekenen en te rekenen. Wat zal ik doen, hoor ik hem zeggen. Eindelijk heeft deze man dè oplossing gevonden. Het komt erop neer, dat hij veel moet gaan investeren! Alle loodsen en schuren tegen de vlakte gooien en dan één mooie, ruime schuur daarvoor in de plaats laten zetten. Het zal veel kosten, maar als hij het goed berekend heeft, dan haalt hij die investering er best weer uit. Trouwens, zei zijn vader niet vaak: Jongen, als je iets doet, dan moet je het goed doen? En had hij het pas niet gelezen aan tafel, na het eten, in de Bijbel? Van Jozef, die grote graansilo's liet bouwen voor farao in Egypte, zodat er voor de zeven magere jaren voedsel was. Alles moest zich ten slotte aan farao verkopen om in leven te blijven. Nou, zoiets leek deze man ook nu een goed plan. De hele oogst zou hij opslaan totdat hij er meer voor krijgen zou. En die dure schuur? Nou ja, hij liep toch alweer tegen de zestig. Het werd tijd eens aan de toekomst te denken. Over een paar maanden moest hij het hele spulletje maar verkopen en het rustig aan gaan doen. Dat zou hij doen. Eerst bouwen, vervolgens uitverkoop houden en ten slotte rentenieren.

En laten we eerlijk zijn, beste lezer: Hij had het toch nooit beter kunnen aanpakken? Zakelijk bekeken prima! En toch moet gezegd worden, dat deze man zakelijk gezien erg dom handelde. Weet u waarom? Omdat in al zijn fraaie berekeningen één fout zat. Hoor hem maar rekenen: ik zal afbreken en ik zal bouwen, want ik heb het haarfijn uitgerekend en dus doe ik dit en dat en over een paar maanden ben ik al binnen, want die nieuwe schuur, dat gaat me 1V2 miljoen kosten, maar als de prijzen voor de aardappelen nou eens met 30% stijgen, dan wordt dat per ton zoveel en... „Beste man, hoe staat het met het liefhebben van God en de naaste?" Nou niet storen dominee, ik ben aan het tellen. Zondag zal ik weer luisteren! Dat wordt dan een winst van ƒ 500,— per dag op de bieten en dan blijft er over... „Maar hoe staat het, rijke man, met je ziel en de eeuwigheid?" Even wachten, dominee, hoe groot moet die schuur ook al weer worden, zei ik? 1000 vierkante meter? Ik kan er beter 1200 van maken, want dan kan de tractor er naast staan en... „Rijke boer! Welke plaats krijgt de Heere in jouw leven? Past de Heere Jezus ook in je ziel?" Nou niet, dominee! Zondag weer! Even optellen, dat wordt dan... ja hoor! Zó moet het gaan. En toen ging die boer slapen.

Maar hij is nooit meer wakker geworden! Weet u het nog? Dat erover gebeld werd? Of u het al gehoord had! Ja, plotseling, het zou zijn hart wel geweest zijn. En hij had nog zulke geweldige plannen, nietwaar? Wie het bedrijf voort zou zetten? Niemand die het wist. Ja, de begrafenis was mooi. Wat een drukte, he? En die dominee heeft netjes gesproken. Over de tekst die op de rouwkaart stond. Welke tekst was het ook alweer? Een Psalm of zo! Ach ja, je vergeet die dingen weer snel, nietwaar? Het leven gaat verder. Vandaag is er dit en morgen dat. Wat denkt u, lezer, gaat u dit jaar nog een nieuwe loods zetten? Ik zou maar een flinke grote laten bouwen, als ik u was. Want als je het doet, moet je het goed doen! Alleen,... Hoe staat het er met uw ziel voor? Zult u niet vergeten, dat u wederomgeboren moet worden? Het kan zó maar gebeuren, dat uw ziel van u afgeëist wordt. En dan? Bent u rijk in God of bent u rijk in uzelf? Tja, hoor ik u denken, ik loof de Heere toch echt wel eens en soms ben ik Hem dankbaar, dus een klein beetje rijk in God ben ik wel. Maar ja, dominee, het wordt nooit volmaakt, nietwaar? Maar ik zal mijn best doen om nóg meer aan de Heere te denken. Beste lezer, weet u wat rijk in God is? Wanneer was die rijke man ook rijk in God geweest? Als hij bij zijn overvloed dit gezegd had: O God, wees mij zondaar genadig! En Heere, wat wilt Gij dat ik doen zal! Weet u waarom dat rijkdom is? Dan is er gejuich in de hemel. <

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.