+ Meer informatie

Argentinië in rep en roer door honger

Kinderen bezweken aan ondervoeding

2 minuten leestijd

BUENOS AIRES (ANP) - Argentinië is in rep en roer omdat deze week in de noordelijke provincie Tucumán vier kinderen aan honger zijn bezweken. Hulporganisaties stellen dat de autoriteiten zich moeten schamen dat in Argentinië, de belangrijkste exporteur van rundvlees ter wereld, ongeveer 260.000 kinderen aan ondervoeding lijden.

De Argentijnse minister van Productie, Aníbal Fernández, liet gisteren haar emoties de vrije loop in een interview voor de televisiezender América. Ze zei dat de Argentijnse samenleving "ziek" is en haalde fel uit naar de regeringsploeg van president Eduardo Duhalde. Ze sloot zichzelf niet uit.

Ze stelde dat de dood van vier kinderen door de honger in de verarmde provincie Tucumán tekenend is voor de ernstige crisis waarin het Zuid-Amerikaanse land op dit moment verkeert. Argentinië heeft schulden van meer dan 150 miljard dollar. Alleen al dit jaar moet het aan het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank 2,4 miljard dollar terugbetalen.

Het IMF meldde gisteren dat Argentinië een lening van 140 miljoen dollar die het land eind deze maand zou moeten terugbetalen, later mag overmaken.

In een reactie op de dood van vier kinderen in Tucumán zei de president dat het ondanks de economische malaise niet acceptabel is dat in Argentinië mensen door de honger omkomen. Duhalde stelde dat de tragedie in Tucumán aan "gebrek aan sociale organisatie" was te wijten.

Duhaldes echtgenote Hilda zei tegen het Argentijnse dagblad Clarín dat de regering elke maand 1,7 miljoen dollar beschikbaar stelt voor voedselhulp in Tucumán. Bestuurders in de provincie houden echter vol

dat ze elke maand slechts 1,38 miljoen dollar ontvangen en dat een deel van het geld dus wellicht aan de strijkstok blijft hangen.

Alfredo Atansof, kabinetschef van de regering-Duhalde, heeft al aangekondigd dat er strengere controles komen om er zeker van te zijn dat geld voor de armoedebestrijding de plaats van bestemming bereikt. Hulporganisaties willen echter meer maatregelen zien. Volgens de particuliere instelling Solidariteitsnetwerk lijden op dit moment in Argentinië ongeveer 260.000 kinderen aan ondervoeding en moet de hulp aanzienlijk worden uitgebreid.

Solidariteitsnetwerk stelt in de Argentijnse media dat elke dag 33 kinderen tot vijf jaar in het Zuid-Amerikaanse land om het leven komen. De organisatie meent dat 23 van die overlijdensgevallen voorkomen kunnen worden door onder meer betere voeding en betere medische voorzieningen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.