+ Meer informatie

Matthijs schrijft met een heuse prof

„Dat proefje met hagelslag in de magnetron is mislukt"

2 minuten leestijd

Of hij later zelf professor wil worden, weet hij nog niet. Het lijkt hem in elk geval wel een mooie baan. „Professoren pluizen vaak allerlei dingen uit en dat doe ik ook graag", zegt Matthijs Baaten (10) uit Asten, bij Eindhoven. Matthijs is een van de 800 kinderen in ons land die meedoen aan het Professor-Postproject.

Op zijn verjaardag kreeg Matthijs vorig jaar oktober een heel aardig cadeautje. Zijn buurmeisje had hem opgegeven voor het Professor-Post-project. De stiching PWT (Publieksvoorlichting over Wetenschap en Techniek) heeft dat project vorig jaar opgezet om kinderen in contact te brengen met wetenschappers.

Dank zij het buurmeisje kreeg Matthijs een week later een aardig boekje in de brievenbus. Het boekje gaat over een professor die een ballonvaart wil maken. Daarvoor heeft hij onder meer een overlevingspakket nodig. Om dat samen te stellen, heeft hij de hulp van de lezers nodig. Zo moeten ze hem helpen met het maken van een verrekijker. Die kan van pas komen om de koers van de ballon te bepalen.

Ook wil de professor graag voedsel meenemen. Alleen zit hij met de vraag hoe je dat tijdens een lange reis het beste kunt bewaren. Dat vraagt om onderzoek. In het boekje staan allerlei proeven om dat uit te knobbelen. Matthijs voerde ze ook uit. De meeste lukten, niet allemaal. Maar geen nood, als hij vragen had, mocht hij schrijven naar een heuse professor. Bij het boekje was een adres gestopt van een wetenschapper, aan wie hij al zijn problemen kwijt kon.

Matthijs klom in de pen en schreef de professor een brief. „Hoi professor Post. Ik heb bijna alle proeven gedaan. Maar sommige proeven kon ik niet doen. Het recept van die suiker en de hagelslag was mislukt. Ik had het in de magnetron gezet. In een plastic bakje. De chocola smolt maar niet. Ik zette het dus wat langer in de magnetron. En het begop te stinken. Ik haalde het uit de magnetron. In het plastic bakje was een gat gesmolten. Maar gelukkig was de chocola ook gesmolten. Ik goot het in een ander, nat bakje. Toen het koud was, proefde ik het. Het was niet te eten".

De prof van Matthijs, biologe Van der Linden van de Universiteit van Amsterdam, moest wel even lachen toen ze de brief las. „Matthijs zal wel geen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.