+ Meer informatie

Bestrijding var spaanplaatgas goed mogelijk

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Het vrijkomi van formaldehydegas, uit de lij van spaanplaten („spaanpias gas"), kan doeltreffend worden b streden door bepaalde verf of fol op de platen aan te brengen.

Op die manier kan in woningen concentratie gas tot onder de gelden grenswaarde van 120 microgram p kubieke meter lucht worden terugg bracht. De mogelijke effecten, prikk ling van slijmvliezen, keel, ogen, or en hoofdpijn, kunnen derhalve word tegengegaan. Dit blijkt uit een ondf zoek dat het houtinstituut TNO, h bouwcentrum en centrum voor oppe vlaktetechnologie in opdracht v; staatssecretaris Brokx van Volkshui vesting hebben uitgevoerd.

De onderzoekers hebben in vijfti woningen in Haarlem proeven gen men met het afdekken van spaanplat met verschilldende soorten verven foliën. Uit metingen voor en na de pro ven bleek dat de formaldehydeafgil van de platen na het aanbrengen van bescherming aanzienlijk was verlaagd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.