+ Meer informatie

Braden zoals de Romeinen

3 minuten leestijd

De Römertopf is niet in elke keuken te vinden. Toch is dit een handige pan, of ovenschaal zo u wilt. Een voorproefje.

Varkensfricandeau met velouté-saus
1 kg varkensfricandeau,
zout,
peper,
Franse mosterd,
oregano,
rozemarijn,
knoflook,
boter of margarine,
bloem en room

De Römertopf even onder stromend water houden, laten uitlekken. Vlees zouten en peperen, rondom met wat Franse mosterd insmeren en in de römertopf leggen. Hierover wat oregano en rosemarijn strooien. Teentje knoflook fijnpersen en over het geheel verdelen. Leg hier en daar een klontje boter. Deksel op de pot en in de koude oven schuiven, instellen op gasstand 5 (220°C). Na ¾ uur kan de gasstand terug naar 3. Het geheel ongeveer 1½ uur in de oven laten staan.

Velouté-saus maken:
Smelt in een braadpan een stukje boter of margarine (± 20 g), mag niet bruin worden. Voeg al roerend met garde een flinke lepel bloem toe. Blijf roeren op zacht vuur. Is dit een glad geheel, voeg dan het vocht uit de Römertopf erbij, blijf roeren, wat water toevoegen (eventueel een scheutje cognac of wijn) en dan op het laatst wat room. Laat even doorkoken, saus mag niet dik worden, moet subtiel blijven, let dus wel op wat u doet. Serveer met verse groenten van het seizoen, kleine aardappeltjes of een pasta.

                              ------------------------------

Römertopf

Braden/stoven in aardewerk is zo oud als de weg naar Rome, want daar komt oorspronkelijk dit oeroude principe vandaan: Van de Romeinen (Duits: Romer) die hun gebraad, verpakt in klei, gaar stoofden in het open vuur. Smaak, geur en sappen bleven behouden. Dat gebeurt nu in de Römertopf („pan van de Romeinen") ook.

Het poreuze aardewerk zorgt voor een natuurlijk bakproces, het opgenomen water verdampt en de gerechten worden gaar, drogen niet uit en krijgen een mooi bruin korstje. Toevoeging van boter of vet is vrijwel niet nodig, maar mag wel. De Römertopf is derhalve zeer geschikt voor hen die aan de "slanke lijn" doen of een dieet moeten volgen.

Voordelen:
-het vlees blijft mals en sappig
-gezond en smakelijk eten
-makkelijk: roeren, draaien of keren is niet nodig.

Gewoon de pot vullen, in de koude oven schuiven, instellen op aangegeven temperatuur en na de juiste tijd is het gerecht klaar Speciale Römertopf-receptenboekjes geven een duidelijke basis, maar na verloop van tijd en wat ervaring maakt u uw eigen recepten, zo eenvoudig is dat!

Begin november komt er een nieuwe Römertopf op de markt: Le Poulet. Inderdaad, in de vorm van een kip. Verkrijgbaar bij Blokker; consumentenadviesprijs ƒ 39,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.