+ Meer informatie

Goed tegen Alzheimer

3 minuten leestijd

Er gaat bijna geen dag voorbij of we horen of lezen berichten over produkten die je beter maar weinig of helemaal niet moet gebruiken, omdat je er de vreselijkste ziekten van kunt krijgen. Nu is het wel zeker datje met de consumptie van sommige levensmiddelen voorzichtig moet zijn.
Uiteraard weet ik best dat sommigen dat overdrijven. Het is ook een open deur intrappen als ik beweer dat de commercie zich nteester maakt van de angst van consumenten. Wat onder "natuurlijke" voeding wordt gepresenteerd is meestal hoog geprijsd. Maar ik wil het streven naar een gezondere voeding zeker niet afdoen als "flauwekul". Er is in het verleden, deels uit onwetendheid, al te gemakkelijk omgesprongen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen, groeihormonen, enz. Er zijn verkeerde gewoonten die ziekten kunnen veroorzaken. Overmatig eten en drinken en veel roken zijn er voorbeelden van. Vaak proberen mensen zichzelf een rad voor de ogen te draaien, om het foutieve gedrag toch maar goed te praten. Freddy Heineken, de presidenteigenaar van het gelijknamige bierconcern, is een fervent roker. Toen hij onlangs, tijdens een interview, zijn zoveelste sigaret opstak, zei hij tegen de journalist die hij te woord stond: „ Goed tegen Alzheimer." Heineken bleek goed op de hoogte van de jongste onderzoeken, die inderdaad uitwijzen dat veel roken het optreden van de ziekte van Alzheimer uitstelt. Een onderzoek onder 189 patiënten wees uit dat de ziekte bij de rokers gemiddeld vier jaar later optreedt dan bij de niet-rokers. Daarnaast bleek dat er aanwijzingen zijn dat nicotine een gunstige invloedheeft op de verwerking van informatie en op de opmerkzaamheid van patiënten die al aan Alzheimer lijden. Het is aan geen twijfel onderhevig dat de Heinekentopman een uitstekende zakenman is. Hij heeft een groot concern opgebouwd, waarvan hij persoonlijk nog de meerderheid van de aandelen bezit. Van zo'n man verwachtje eigenlijk niet dat hij een verkeerde zaak goedpraat met een uitermate zwak argument. Het is immers iedereen duidelijk dat de kans op het krijgen van longkanker, zeker door overmatig roken, veel groter is dan het oplopen van de ziekte van Alzheimer. Gezondheid milieu, er wordt inderdaad in de media genoeg aandacht aan besteed. Maar we zijn er nog steeds persoonlijk veel te weinig bij betrokken. Als onze belangen of gewoonten in het geding zijn, of we nu industrieel, boer, tuinder, of gewoon burger zijn, dan hebben we al gauw een argument d la Heineken bij de hand Wanneer we meer bedachten dat onze handelingen ook invloed hebben op de gezondheid en het welbevinden van de ander, dan behoefden we ook minder argwanend te staan tegenover de produkten die de consumptiemaatschappij ons aanbiedt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.