+ Meer informatie

„Sovjets schuldig aan agressie in Afghanistan"

1 minuut leestijd

STOCKHOLM — De Sovjet-Unie heeft zich schuldig gemaakt aan een agressie tegen Afghanistan die het handvest van de Verenigde Naties heeft verboden.

De argumenten die de Sovj et-regering heeft gegeven voor het ingrijpen kunnen niet worden gerechtvaardigd. Dit heeft de jury van het „permanente volkerentribunaal" in haar zitting over Afghanistan dinsdag in Stockholm. beslist. De jury die bestond uit veertien internationaal bekende personen, vonden de getuigenverslagen van grove schendingen van het internationale recht over humaniteit in de oorlog zeer ernstig. Ze besloot daarom een onderzoekscommissie in te stellen die in Afghanistan en andere landen verder informatie moet inwinnen over onder meer de bombardementen op bevolkingscentra.

Het Afghanistan-tribunaal deed dinsdag uitspraak nadat het van vrijdag tot zondag getuigen en deskundigen hoorde over het Sovjet-ingrijpen, eind december 1979, in het Centraalaziatische land. Het optreden van de Sovjet-Unie kan niet anders worden beschouwd dan als een ernstige interventie in de binnenlandse aangelegenheden van een ander land, zo vond het tribunaal en het beschouwt de regering Karmal in Kaboel als een marionet van Moskou.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.