+ Meer informatie

Eyskens wü snel regeringsprogram

„Politiek vacuüm onverantwoord"

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De Belgische regeringsformateur, de 47-jarige christen-democraat (jurist en econoom) Mark Eyskens, heeft geen uitgesproken 'Voorkeur voor een bepaalde regerüigscoalitie. Dat blijkt uit wat hij vrijdagmiddag heeft meegedeeld op zijn eerste persconferentie als formateur. „Ik ben niet vooringenomen. Ik doe een beroep op allen die van goede wil zijn", zo zei hij.

Eyskens gaat voorrang geven aan het opstellen van een kort regeringsprogramma „dat beperkt zal zijn tot een aantal sociaal-economische voorstellen".

De mogelijkheid is niet uitgesloten dat Eyskens streeft naar een regering waarin christen-democraten, socialisten en liberalen vertegenwoordigd zijn. De liberalen hebben inmiddels laten weten aan de regering te willen deelnemen, mits een aantal voorwaarden in acht genomen wordt.

De mogelijkheid bestaat echter ook dat Eyskens zal trachten de breuk tussen christen-democraten en socialisten die samenwerkten in de inmiddels demissionaire regering te lijmen. Zelfs is ni§t geheel uitgesloten dat de christen-democraat Wilfried Martens opnieuw premier wordt. Eyskens bracht op zijn persconferentie hulde aan Martens, die' hij een moedig man noemde met veel doorzettingsvermogen. Eyskens wees er bovendien op dat het in de Belgische geschiedenis d eerder voorgekomen is ,,dat een formateur geen eerste minister wordt".

Eerst schoon schip

De Belgische regeringsformateur legde er vooral de nadruk op dat hij van koning Boudewijn de opdracht heeft gekregen snel te werken. Volgens Eyskens zou een politiek vacuüm de geloofwaardigheid van el

In politieke kringen in Brussel acht men het ook mogelijk dat Eyskens een soort noodregering samenstelt uit leden van het demissionaire kabinet, aangevuld met politici van andere partijen. Zo'n regering (gesproken werd over een twaalftal ministers) zou bijvoorbeeld in twee maanden economisch en monetair schoon schip kunnen maken en daarna zou Wilfried Martens, de ,,vader van de Belgische gewestvorming" weer naar voren kunnen komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.