+ Meer informatie

Homopaar 'trouwt' in Giessenlanden

Burgemeester ambtenaar burgerlijke stand

3 minuten leestijd

HOORNAAR - De homo's Gerard Kuipers en Frans Stello uit Vlaardingen geven op 12 augustus elkaar het ja-woord op het gemeentehuis in Hoornaar. Het Vlaardingse tweetal heeft Giessenlanden uitgekozen omdat deze gemeente als eerste in Nederland heeft besloten een samenlevingsregister voor alternatieve relaties te openen. Burgemeester C. Bakker treedt op 12 augustus tijdens de eerste samenlevingsregistratie in zijn gemeente op als ambtenaar van de burgerlijke stand.

De op rose papier gedrukte uitnodiging, die ook naar de gemeente Giessenlanden werd verstuurd, vermeldt: „Wij gaan trouwen". Officieel is dit niet juist, omdat personen van hetzelfde geslacht niet kunnen trouwen la bruid en bruidegom. Het gaat- slechts om het registreren van homoseksuele of andere alternatieve relatievormen.

„Officieel heeft het niets te betekenen, maar gevoelsmatig wel. Daarom hebben we in Giessenlanden het besluit genomen om een samenlevingsregister aan te leggen. Zelf noemen ze het trouwen, maar dat vind ik wat overtrokken", aldus wethouder A. J. Meijer (PvdA). Dit neemt niet weg dat de samenlevingsregistratie uiterUjk veel weg heeft van een echtverbintenis. Een paar kan in Giessenlanden kiezen uit een kale handtekening of de complete ceremonie met rode loper. De tarieven zijn gelijk aan die van een huwelijksvoltrekking. Ook wordt op 12 augustus de badhanddoek met gemeentewapen uitgereikt. Paren dienen wel een notariële beschrijving van de eigendommen mee te nemen, waaruit de duurzaamheid van de relatie moet blijken. „We doen het serieus", aldus Meijer.

Ambtenaren
De ambtenaren van de burgerlijke stand in Giessenlanden hebben de vrijheid nee te zeggen tegen een samenlevingsregistratie, een recht waarvan een deel van de ambtenaren inderdaad gebruik maakt. Overigens verwacht Meijer niet dat het zo'n vaart zal lopen met aanvragen voor inschrijving in het samenlevingsregister. De gemeente Giessenlanden heeft sinds het raadsbesluit eind april (negen stemmen voor, zes tegen) naast tientallen telefoontjes drie serieuze aanvragen binnengekregen, waarvan die van Gerard Kuipers en Frans Stello er een is. Wethouder Meijer zal zelf in oktober ook als ambtenaar van de burgerlijke stand optreden bij de registratie van een mannenpaar.

Afgewezen

Gerard Kuipers en Frans Stello hebben zich via de Stichting Vrienden van de GAY Krant sterk gemaakt voor de instelling van een samenlevings- of partnerregister. Het idee van een partnerregister ontstond nadat een - homohuwelijk van Gerard Kuipers en Frans Stello tot aan de Hoge Raad werd afgewezen. Een handjevol gemeenten heeft tot nu toe positief gereageerd op de brief van de stichting om een dergelijk register aan te leggen. Het gros van de ruim zevenhonderd gemeenten in Nederland houdt zich echter aan het advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die zegt dat een partnerregister juridisch niet door de beugel kan.

Hoewel Giessenlanden als eerste gemeente besloot een register aan te leggen, had Deventer begin juni de primeur van Nederland. Twee lesbiennes sloten in bijzijn van de verzamelde Nederlandse pers toen een samenlevingscontract. Naar aanleiding daarvan hield het NIPO half juli een enquête, waaruit bleek dat 47 procent van de Nederlanders voorstander is van een wettelijk huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen; 40 procent toonde zich tegenstander, terwijl de rest geen mening had. vrouw Van der Geijn formeel nog niet meegedeeld dat zij ontslagen wordt. De raadsvrouw zegt in dat geval een kort geding tegen het bestuur te zullen aanspannen.

De ondernemingsraad van Beileroord kan zich evenmin vinden in de ontslagmaatregel van het bestuur. De ondernemingsraad heeft het bestuur al eerder gevraagd eerst een onderzoek door externe deskundigen te laten verrichten alvorens ingrijpende maatregelen te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.