+ Meer informatie

Watersporters verstoren rust van zeehonden

1 minuut leestijd

PIETERBUREN (ANP) - Watersporters verstoren de zeehonden op het wad. Daarom is de zeehondencrèche in Pieterburen onder vaarrecreanten een voorlichtingscampagne begonnen om daar een einde aan te maken. In een pamflet dat in jachthavens wordt verspreid, waarschuwt de crèche voor de gevolgen van het verstoren van zeehonden.

Dit heeft chrèche-directeur Lenie 't Hart gisteren bekendgemaakt. Volgens 'T Hart is het de laatste weken tientallen malen voorgekomen dat rustende en zogende zeehonden werden verstoord door vaarrecreanten, die bij laag water droog waren komen te liggen op het wad. Het probleem speelt vooral bij de Blauwe Balg, een vaargeul tussen Terschelling en Ameland! „Veel watersporters komen daar per ongeluk vast te zitten en gaan dan rondlopen op de ?andbanken", aldus de directeur van de crèche.

Volgens 'T Hart is uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer gebleken dat dit rondlopen al op anderhalve kilometer afstand verstoring kan geven. Bovendien worden juist in deze tijd zeehonden geboren; de jongen moeten tijdens laag water worden gezoogd. Voor zeehondenvrouwtjes met jongen betekent iedere verstoring een gemiste voeding voor het jong.

Ook bestaat volgens Lenie 't Hart het risico dat moeder en jong elkaar uit het oog verliezen, waarbij het jong een zogeheten „huiler" wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.