+ Meer informatie

"Middelen Dutchbat slechts symbolisch"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De militaire middelen die Dutchbat bij zich had ter verdediging van de moslimenclave Srebrenica waren van "symbolische waarde." Volgens kapitein J. Groen konden de Nederlandse blauwhelmen met hun wapens "alleen wat lakschade aanrichten."

Groen, inmiddels majoor, was vanmorgen de eerste getuige die in het openbaar werd gehoord door de enquêtecommissie Srebrenica. Hij was het eerste halfjaar van 1995 compagniescommandant van Dutchbat III. De Nederlandse blauwhelmen moesten de bevolking in de enclave Srebrenica beschermen tegen de Serviërs.

Volgens Groen was het "een illusie" dat de militairen de enclave konden verdedigen. "Beschermen kon wel. Dat stond in de opdracht." De militaire middelen die Dutchbat bij zich had, waren volgens Groen van symbolische waarde. "Het enige dat de Bosnische Serviërs kon stoppen was luchtsteun."

Hij vroeg die luchtsteun aan bij de Verenigde Naties toen begin juli 1995 een observatiepost van Dutchbat werd aangevallen. Op de vraag van commissielid De Vries of officier Groen die steun ook verwachtte, zei hij: "Waarom niet? De luchtsteun was toegezegd, dus ik ging ervan uit dat ze kwam." Zoals bekend kwamen de gevechtsvliegtuigen niet en viel de enclave.

De commissie-Bakker startte vandaag in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer met de openbare verhoren. Vanmiddag moest tweede luitenant J. H. A. Rutten zich bij de commissie melden. Hij is bekend geworden van het fotorolletje waarop bewijzen van de massamoorden te zien zouden zijn. Bij het ontwikkelen van het rolletje op het ministerie van Defensie ging het mis, zodat de beelden verloren gingen.

Als laatste vandaag zou majoor R. Franken worden gehoord. Hij was de rechterhand van overste Karremans, de commandant van Dutchbat. Woensdag en donderdag komen politici bij de commissie langs. Vrijdag volgen hoge Nederlandse militairen die ten tijde van de val een positie bij de VN hadden. De verhoren zullen in totaal drie weken duren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.