+ Meer informatie

Goede sfeer in huis maak je zelf

Engelse schrijfster levert goede ideeën voor aankleding van woning

7 minuten leestijd

Daar staat-ie dan te pronken: je spiksplinternieuwe woning. Met grijsbetonnen vloeren, kale muren, saaie plafonds. Of, ander geval, een sinds jaren her bewoond huis. Verschoten behang, bladderende kozijnen en krakende vloerplanken. Leeg, hol en onbewoond. De aankleding ontbreekt nog, ofwel de finishing touches, zoals dat in het Engels heet. Dat is ook de titel van een boek met adviezen en tips op dat gebied. In het Engels ja... Het eerste wat je doet als je "Finishing Touches" in handen krijgt, is plaatjes kijken. Tjonge, wat een mooie huizen en smaakvol ingerichte kamers. Zei iemand dat de Engelsen meer oog hadden voor hun tuin dan voor hun interieur? Eén ding is wel duidelijk, de fotografen zijn met name op bezoek geweest bij Willem Welgesteld. Dirk Doorsnee kan bij de plaatjes slechts watertandend constateren dat meubels en stoffering voor hem alleen haalbaar zijn wanneer een flink schip met geld in zijn haven landt. De bewuste Dirk kan na wat geblader twee dingen doen: het boek met een zucht naast zich neerleggen, of de adviezen vertalen naar zijn eigen situatie. Dat laatste is het verstandigst. Immers, als je Een ee(ivoudig idee mei leuk resultaat. Foto F. von der Schulenburg een aantal schilderijen aan een wand wilt hangen, dan maakt het voor de groepering niet uit of ze een paar ton hebben gekost of dat het ingelijste prenten van een kalender zijn.

Stijl

Auteur Elizabeth Milliard studeerde kunstgeschiedenis en is publiciste voor onder meer Vogue, Harpers & Queen en Homes & Gardens. Verder schreef zijeen boek met de titel "Victorian Style". Ook in "Finishing Touches" is duidelijk te merken dat haar belangstelling vooral uitgaat naar interieurstijlen uit het verleden. Van de gevolgen daarvan kan gezegd worden: Zie boven.

Ondertussen heeft Hilliard de alledaagse werkelijkheid niet uit het oog verloren. Zo constateert ze dat een originele balkenzoldering heel mooi kan zijn, maar ook nogal onpraktisch, vanwege stof en vuil in de kieren. Een oplossing: Borstel eerst het hout met warm water met azijn, dat reinigt het oppervlak en trekt de rommel naar buiten.

Ze heeft haar boek verdeeld in hoofdstukken en wandelt daarbij vrijwel het hele huis door: ze gaat onder meer langs muren, deuren, ramen, badkamers, trappen en plafonds en neemt en passant verwarming, verlichting, bloemen en bekledingsstoffen mee.

Telkens weer wordt benadrukt: Pas de stoffering aan bij de stijl van het huis en die van het meubilair. Natuurlijk, je kunt een heel oud huis prima modern inrichten of juist in nieuwbouw antiek uitstallen. Maar wat de schrijfster wil zeggen is: Denk na, ga met overleg te werk en stouw je huis niet vol met spullen die zo maar hap-snap bijeen gesprokkeld zijn omdat ze mooi zijn. Alles bij elkaar kan dat een nogal chaotische indruk maken.

Spiegels

Elizabeth Hilliard toont een voorliefde voor het gebruik van spiegels. Spiegelglas biedt, mits met mate toegepast, inderdaad leuke mogelijkheden. Maar wie zijn huis niet in een glitterpaleis wil veranderen, doet er goed aan niet al haar adviezen tegelijkertijd op te volgen, hetgeen overigens ook niet haar bedoeling zal zijn geweest.

Enkele voorbeelden. Smalle, kleine of onhandig geplaatste ramen kunnen groter lijken met behulp van stukjes spiegel langs de zijkant van het raamkoNiet bepaald de woning van Dirk Doorsnee. Foto D. Moore zijn. Bij een hoog in de muur geplaatst raam is een spiegelstrip langs de bovenkant van het kozijn heel effectief.

Een goede plaats voor een spiegel in een mooie lijst is tussen twee ramen, zeker in een niet al te grote kamer met een weids uitzicht. De spiegel brengt namelijk een stukje ruimte in de kamer, zodat je ogen zich niet al te abrupt hoeven aan te passen aan het verschil tussen buiten en binnen.

En dan nog iets: waar je ook een spiegel hangt, zorg altijd dat de tegenoverliggende muur de moeite van weerkaatsen waard is. Niemand zal behoefte hebben aan een saaie wand in tweevoud.

Wie een klein hokje optisch wil vergroten door een spiegelwand, moet zorgen dat de randen van de spiegel niet opvallen. Dus echt van hoek tot hoek, of de rand gecamoufleerd achter een gordijn. Over camouflage gesproken: een raam met een vervelend uitzicht kan soms uitsluitend nodig zijn voor lichtinval. Wat is er dan simpeler dan een ruit van bobbeltjesglas aan te brengen, wat schapjes in het kozijn te monteren en er glaswerk op uit te stallen.

Kleuren

Kleuren zijn, meer nog dan materiaalsoort, toonaangevend voor de sfeer in huis. Een tip: Probeer een donkere kamer niet lichter te maken door de muren in een bleke kleur te behangen. Het resultaat is een koele sfeer. Gebruik liever een wat helderder, diepe kleur.

Plafonds laten zich ook beïnvloeden door kleurgebruik. Een laag plafond lijkt hoger wanneer het in een pasteltint wordt geschilderd. Het effect wordt nog versterkt door het een geschilderde of papieren border in bijpassende tint te geven. Daardoor lijkt namelijk het plafond smaller en dus verder weg.

En wat interieurstoffen betreft: Hou bij de keuze van patronen en kleuren rekening met de afmetingen van de kamer. Kleine patroontjes hebben de neiging in het niets te verdwijnen in een forse ruimte. Een crème gordijn bedrukt met dieprode figuurtjes wordt voor het oog een roze vlak. Grote patronen zijn vaak te overheersend, maar in grote ruimten of voor hoge ramen doen ze het vaak goed. En een groot patroon in ongecompliceerde kleurencombinaties -bij voorbeeld hemelsblauw en witgeeft een rustiger beeld dan een druk patroon in kleuren als marineblauw en scharlakenrood.

Nu we het toch over gordijnen en wat dies meer zij hebben, hier blijkt wel heel duidelijk dat het een interieurboek is. Dat bij raamdecoratie ook de buitenkant van de woning in de gaten moet worden gehouden, staat nergens vermeld. Een fraai gedrapeerde vitrage die in de kamer heel mooi staat, kan aan de buitenkant lachwekkend overkomen.

Bibliotheek

Wie een huis wil aankleden, kan uit Finishing Touches veel bruikbare ideeën halen, al is het hier en daar wel op echt Engelse leest geschoeid. Voor mensen met een beperkt budget is dit misschien wel de handigste tip: „Ga voor goede ideeën te rade bij boeken uit de bibliotheek". Met een dosis geluk staat Finishing Touches er ook... Waarmee maar gezegd wil zijn dat het een leuk boek is om te hebben —met name om cadeau te krijgen— maar wie op de kleintjes moet letten, kan beter die zeventig gulden in z'n behang steken. N.a.v. "Finishing Touches, simple details that malse all the difference", door Elizabeth Hilliard; uitg. Conran Octopus, importeur Nilsson & Lamm, Weesp; geb., 128 biz.; prijs 70,35 gulden.

Het joch ging vol enthousiasme richting bejaardenhuis. Na lang bellen kreeg zijn moeder het voor elkaar dat haar zoontje bij de ouderen langs de deur mocht om kaarten te slijten. De opbrengst was bestemd voor opvang van vluchtelingen in Afrika. Na tien minuten was hij terug, hevig ontdaan. De eerste de beste vrouw had hem uitgemaakt voor alles en nog wat. „Je steekt het geld natuurlijk in je eigen zak", beet het pinnige dametje hem toe.

Gulle gevers (II)

Nog regelmatig komt het voor dat 'slimmeriken' misbruik maken van de vrijgevigheid van argeloze burgers. Tijdens een natuurramp plaatsen ze een meelijwekkende advertentie die veel geld moet opleveren. Om het daarna in eigen zak te steken. Uit een eigen onderzoek van het CBF blijkt dat 84 procent van de geldschieters vindt dat er een goede controle moet komen om oplichters te ontmaskeren. Het bureau wil dan ook een keurmerk invoeren waardoor de geldgever in één oogopslag kan zien of een instelling al of niet betrouwbaar is.

De collectebus is ook weer terug van weggeweest. Vrijwilligers haalden 82 miljoen gulden langs de deur op, wat neerkomt op 10 procent van de totale opbrengst. De Friezen spanden vorig jaar de kroon wat betreft vrijgevigheid bij collectes. Per persoon stopten zij gemiddeld 8,42 in de collectebus. Toch maken de meeste mensen het geld liever van hun bank- of girorekening over. Met het idee in hun achterhoofd dat ze het bedrag van de inkomstenbelasting kunnen aftrekken. Al moet je dan nog altijd

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.