+ Meer informatie

In de rij voor gerimpelde worsten

Burgemeester Popov van Moskou besluit tot hogere broodprijs

3 minuten leestijd

MOSKOU (AP/ANP) Voor het hoofdkwartier van de KGB in Moskou wappert de Russische vlag op de lege sokkel van het sdtandbeeld van Feliks Dzjerzjinski, de grondlegger van de gehate geheime dienst. De klanten van staatswinkel "Prodoekti nr. 6" kijken er al niet meer van op. Hun voornaamste probleem is: Hoe komen we de winter door? De consumenten staan hier bijna letterlijk voor niks in de rij. Dat wil zeggen: voor een paar gerimpelde worsten, wat snoep en een klont boter.

De Moskouse burgemeester, Gavriil Popov, heeft gisteren besloten de broodprijs in de Russische hoofdstad te verhogen, in een poging ten minste een deel van de winkels gevuld te houden te midden van een immer toenemend voedselgebrek. „Wij doen dit niet omdat het leven zo goed is, maar omdat wij een situatie moeten hebben waar ten minste één soort brood beschikbaar is, ook al is het dan tegen een hogere prijs", zo verklaarde Popov tijdens zijn wekelijkse optreden voor de Moskouse televisie.

Sjaal
Vorige week hebben Moskouse consumenten op grote schaal paniekaankopen gedaan in de verwachting dat de prijzen van bepaalde produkten verhoogd zouden worden. voor niks in de rij".

Popov zei dat de vraag naar brood sterk was toegenomen, omdat andere voedingsmiddelen minder te krijgen zijn. De broodproduktie in Moskou is toegenomen naar het maximum van 2750 ton brood per dag. Een soort bruinbrood zal nu 3,6 roebel per kilo gaan kosten en twee soorten witbrood 5 roebel per stuk. Het goedkoopste soort bruinbrood kost 60 kopeken per brood en iets minder dan een roebel per kilo. Het gemiddelde salaris in de Sowjet-Unie bedraagt ongeveer 350 roebel. Foto ANP

Buitenlands bezoek aan een winkel is door de schaarste een gevoelige zaak geworden. Politieagenten verbieden de westerse bezoeker zelfs de toegang tot het warenhuis Tsoem: „We hebben geen behoefte aan rijke westerlingen die zich komen vergapen aan onze lege winkels", laten ze hem weten. Hij komt er dus niet in, ook al wil hij iets kopen. Een sjaal bij voorbeeld, want het kan in september in Moskou al behoorlijk koud zijn. Nog deze maand wordt de eerste sneeuw verwacht, en dat is slecht nieuws voor de Sowjet-Unie.

Bittere ernst

Vroeger werd er nog om gelachen. De vier grootste vijanden van het sociahsme zijn lente, zomer, herfst en winter, heette het toen nog. Maar dat is nu bittere ernst geworden, zo waarschuwde premier Ivan Silajev onlangs: „Deze herfst, winter en lente zullen de meest ingewikkelde en moeilijke tijd worden". Het Sowjetstelsel is tot op de draad versleten. Vorig jaar al moest het Westen gemobiliseerd worden om de Russen de winter door te helpen.

Maar sindsdien is het systeem alleen maar verder ingezakt. Ondanks de rijkdommen en natuurlijke bronnen is de voedselproduktie dit jaar met 12 procent afgenomen, de olieproduktie zelfs met 20 procent. De graanoogst zal dit jaar naar verwachting een kwart minder opleveren dan in 1990. Zoals gebruikelijk gaat daarvan tot een derde verloren door slecht vervoer en opslag, terwijl steeds minder boeren bereid zijn hun oogst tegen lage prijzen aan de staat te verkopen.

Honger zal er deze winter niet zijn, verwachten deskundigen, maar wel grote schaarste, en daarmee wellicht onrust. Het regende dan ook verzoeken om hulp deze maand, toen westerse bewindslieden in Moskou waren voor de CVSE-conferentie over mensenrechten. De Sowjetregering vroeg de EG om een kleine 14 miljard gulden aan voedselhulp, en Sint Peters

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.