+ Meer informatie

MITTERRAND PRESIDENT

2 minuten leestijd

Tegen de verwachtingen in hebben de Franse kiezers gisteren de socialist Mitterrand gekozen ais de nieuwe president van Frankrijk. Het verschil tussen hem en Giscard was zo'n vier procent. Op zich niet veel, maar wel veel meer dan het verschil waarmee Giscard in 1974 Mitterrand versloeg.

Voor het eerst sinds 1958, toen De Gaulle de vijfde republiek stichtte, komen de socialisten weer aan de macht. Maar dat is het ergste niet. Veel erger is dat president Mitterrand de gevangene dreigt te worden van de communisten.

Alleen doordat de communistische kiezers gisteren massaal op hem gestemd hebben, wist hij de ovenwinning te behalen. Op eigen kracht kwam Mitterrand veertien dagen geleden niet verder dan een kwart van het kiezerskorps.

Uiteraard eisen de communisten nu hun aandeel in de macht op. Het liefst in de vorm van een aantal ministersposten. Mitterrand heeft die boot steeds afgehouden. Maar kan hij dat blijven volhouden?

Wil hij immers als president zijn programma kunnen verwezenlijken, dan moet hij straks ook de parlementsverkiezingen winnen. Met de huidige rechtse meerderheid in de Assemblee kan hij zijn programma niet doorvoeren.

In het Franse districtenstelsel hebben de socialistische kandidaten, zeker bij de tweede ronde, de communistische steun nodig om gekozen te worden. Op een socialistische meerderheid in het nieuwe parlement behoeft Mitterrand volstrekt niet te rekenen. Hij blijft afhankelijk van de communisten, tenzij er een algehele hergroepering van partijen komt.

Zodoende kunnen de communisten Mitterrand in hun greep houden. Dat is het bedenkelijke van zijn overwinning. Geen wonder dat men in Washington bezorgd reageerde op deze verkiezingsuitslag.

Ook moet worden gevreesd dat de politieke instabiliteit in Frankrijk zal toenemen, nu een duidelijke meerderheidsgroep ontbreekt. Een van de pluspunten van De Gaulles vijfde republiek was immers dat deze aan de spreekwoordelijke instabiliteit van Frankrijk tijdens de derde en vooral de vierde republiek, een eind had gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.