+ Meer informatie

Boekbespreking

9 minuten leestijd

Jos in weer en wind, M.N. Karels-Meeuse, ill. Jaap Kramer. Uitg. Den Hertog, AVI 5, 76 biz.

Weer een nieuw boekje over Jos. Jos die allerlei 'uit-hetleven-gegrepen'-avonturen beleeft. Vooral het verhaaltje over het 'fluistergeheim', is erg leuk. Mooie illustraties. Om zelf te lezen vanaf 6 jaar. Om voor te lezen vanaf 4 jaar.

Wim en Koos en de herfst, Ina van Meeuwen-den ill. Jaap Kramer. Uitg. De Banier, AVI2, 64 biz. Hoed,

Dit is het zesde deeltje van de Kim en Koos-serie. Leuke verhaaltjes die in korte zinnen geschreven zijn. Ook geschikt voor kinderen die net kunnen lezen, jammer dat het boek niet verdeeld is in hoofdstukken. Dat zou het allemaal wat overzichtelijker maken.

José op drift, Marjo van Werkhoven, ill. Ed Pijlman. Uitg. Callenbach, AVI 8, 72 bIz.

José woont in een schippersinternaat. Haar moeder is gestorven. Haar vader is kapitein op de grote vaart. Ze voelt zich alleen en in de steek gelaten, als blijkt dat haar vader zonder haar medeweten hertrouwd is. Hij heeft weinig tijd voor José. Daardoor komt ze in opstand en loopt weg. Het komt allemaal wat onwerkelijk en weinig geloofwaardig over. De vader heeft b.v. niet door dat José zich verwaarloosd voelt. De illustraties zijn wat houterig.

Het geheim van de koffer, Marian Schalk-Meijering, ill. Jaap Kramer, AVI 6. Uitg. Den Hertog, 58 bIz.

Oom Jan en Daan gaan samen naar het bos. Ze vinden een oude koffer waar een heel verhaal aan vast blijkt te zitten.

Een positief verhaal, dat kinderen leert niet alleen op het uiterlijk af te gaan, maar zich te bekommeren over hun (psychisch zieke) medemens.

Ga je mee Abdoel? , Lenie Ippel-Breedveld, ill. Jaap Kramer, AVI 4. Uitg. Den Hertog, 54 bIz.

Abdoel, een Turkse jongen, speelt vaak op het speelplaatsje naast de kerk. Hij hoort de mensen zingen en wil er eigenlijk ook graag bijhoren.

Als de kerk verbouwd wordt, verdwijnt het speelplaatsje. Abdoel vindt dat heel erg. Toch komt hij nog vaak in de buurt van de kerk, maar Bert jaagt hem weg. 'Jij hoort hier niet. Ga weg Turkie', zegt hij. Maar Hans neemt Abdoel mee naar de club. Hij vindt dat erg fijn. Het mag van zijn vader, maar hij mag niet mee naar de kerk.

Vlot geschreven verhaal waaruit duidelijk blijkt dat we gastvrij moeten zijn voor de 'vreemdeling in de poort' en dat we daar eigenlijk veel moeite mee hebben. De laatste pagina is treffend. Een illustratie waarop de vader van Abdoel hem dwingt mee te gaan, weg van de kerk waar hij bij wil horen, in de kerk zingen de mensen: 'Verlaat niet wat Uw hand begon'.

Linda en Eline in de dierentuin, Hanny van de Steeg-Stolk, ill. Jaap Kramer. Uitg. Den Hertog, 78 bIz., AVI 6.

Linda en Eline, een tweeling, werken op school aan een project over dieren. Dan heeft papa een verrassing. Ze gaan naar de dierentuin. Daar mogen ze zelfs een slang aaien. Een vlot geschreven boekje, maar sommige dingen komen wat erg onwaarschijnlijk over. Een conducteur die de tweeling kaartjes laat knippen en in de cabine van de machinist laat kijken. En een oppasser in de dierentuin, die hen meeneemt om de kamelen hooi te geven en slangen te aaien. Te mooi om waar te zijn.

Ingriden Berry, ontvoering en ontsnapping, J.F. v.d. Poel, ill. André Boeder. Uitg. De Banier, 118 bIz.

De moeder van Ingrid en Berry is overspannen en verblijft in een rusthuis. De vader is werkeloos en mishandelt vrouw en kinderen. De rechter heeft de kinderen aan de moeder toegewezen, maar door haar opname kan ze er niet voor zorgen. Ingrid gaat naar ome Koos en tante Femke op de boerderij. Berry naar een kindertehuis. De vader wil de kinderen echter bij zich houden en ontvoert ze. Gelukkig weten ze te ontsnappen en kunnen samen bij ome Koos terecht. Ook moeder komt daar als ze met verlof mag, want in hun flat woont vader. Daar kunnen ze niet terecht.

Ze ontmoeten een rijke meneer, die ze oom Bram mogen noemen en die na de tweede ontmoeting al voorstelt dat moeder en de kinderen bij hem intrekken om voor hem te zorgen. Zijn vrouw is pas overleden. De vader denkt dat z'n vrouw een verhouding heeft met oom Bram. Hij slaat hem neer en denkt dat hij hem gedood heeft. Dan gaat alles heel snel. Te snel. Hij komt tot schuldbelijdenis, doet een zelfmoordpoging, komt weer terug bij vrouw en kinderen en dan volgt een 'happy end'. De auteur bedoelt misschien een boek te schrijven waarin hedendaagse problematiek aan de orde komt. Alleen het is allemaal teveel. En niet altijd invoelend geschreven. Wat te denken van een opmerking van oom Bram als hij vader uit het ziekenhuis ophaalt, na diens zelfmoordpoging: 'Zo, dus jij wilde de Rijn over zwemmen? '. De stijl is niet altijd even fraai. Eigenlijk niet zo'n geschikt boek voor kinderen van 10 tot 12.

C. Rottier-Welleman,

Frans van Houweiingen, Patatje oorlog. Uitgeverij De Vuurbaak, 136 pag., gebonden, ƒ 24, 75.

Patatje oorlog is de eerste grote jeugdroman van Frans van Houweiingen, die reeds bekendheid geniet door zijn kinderboeken.

Het boek beschrijft een aantal belevenissen van Ellen, een meisje van 14 jaar uit gereformeerd gezin. De gebeurtenissen zijn herkenbaar voor deze tijd. Zo komt Ellen door een vriend die ze in een patatzaak leert kennen in een disco waar ook drugs verhandeld worden. Thuis durft Ellen niet over haar vriendschap te praten daar Barry ongelovig is. Met vader, die ouderling is in de gemeente, kan Ellen eerst niet vertrouwelijk praten. Met opa is dat anders, maar hij sterft. Daarmee voelt Ellen zich eenzaam met haar problemen. Door het sterven van opa blijkt vader anders geworden te zijn, waardoor hij met meer aandacht naar zijn dochter luistert.

De titel 'Patatje oorlog' heeft een dubbele functie. Enerzijds wordt er nogal eens een patatje oorlog gekocht in Cosy Corner, anderzijds wijst het op de problemen, 'de oorlog' in het leven van jongeren.

De beschreven problematiek is herkenbaar, helaas ook voor ons. Door de wijze waarop één en ander beschreven wordt, sluit het boek toch niet geheel aan op de reformatorische gezindte.

Bert Wiersema, De offersteen. Logboek Lammers, deel 2. Uitgeverij De Vuurbaak, 138 pag., gebonden, ƒ 22, 75.

Logboek Lammers beschrijft de reisavonturen van professor Lammers en zijn gezin. In deel 2 gaat hij in op een verzoek van graaf Frangois de Langlebourg om mee te helpen de dagboeken van St. Bernard terug te vinden. Vanaf de eerste bladzijde weet Wiersema de spanning op te roepen. In een viertal stappen geeft hij historische schetsen over het gebeuren rond 'de offersteen'. Daarna gaan we met familie Lammers op pad om de geheimen rond de offersteen te ontdekken.

Frangois is ten diepste geïnteresseerd in de vraag hoe de dood zo lang mogelijk uitgesteld kan worden. Hij denkt dat de Druïden daar oplossingen voor hadden. Het geloof van zijn voorouders had voor hem afgedaan. Langs nieuwe wegen (New Age en occultisme) worden oude praktijken geactualiseerd als bron voor het leven. Maurice, een monnik en broer van Francois weet dat deze nieuwe wegen geen oplossing bieden.

Een spannend boek, warm aanbevolen voor de jeugd op het voortgezet onderwijs.

Bert Wiersema, Het raadsel van de blauwe vaten, Chris en Jorieke, deel 9. AVI 9. Uitgeverij De Vuurbaak, 119 pag., gebonden, ƒ 15, 95.

Chris en Jorieke beleven spannende avonturen als zij met hun ouders in Barneveld op vakantie zijn. Chris mag koster Gribbering helpen met het schoonmaken van de kerk en als dank voor het helpen mag hij op het kerkorgel spelen. Daarna gaan Chris en Jorieke mee naar het huis van de koster. Daar komt ongewenst bezoek. Enkele motorrijders stoppen voor de deur. Gribbering heeft bange vermoedens, want hij is als amateur-rechercheur op zoek geweest naar de inhoud van de blauwe vaten. Haastig stuurt hij de kinderen weg met de opdracht een fotorolletje weg te brengen. Als de kinderen terugkomen vinden ze de koster bewusteloos in zijn doka die in brand staat... Mede door het alert reageren van Chris en jorieke wordt Gribbering op tijd gered. Nu liggen vader en zoon in het ziekenhuis. De politie probeert verbanden te leggen. Ook de vader van Chris en Jorieke gaat met hen op onderzoek uit. Uiteindelijk blijkt het allemaal om een milieuschandaal te gaan waar Randy flink geld mee wist te verdienen. Een spannend boek.

A. Verweij,

Wie wil er mijn oorhangers zien, E. Noorlander-van de Laan. Uitgever: De Banier, AVI 7, 139 biz.

De problematiek van het slechthorend-zijn wordt in dit boek beschreven. Nicolien, ik schat zo'n tien jaar oud (haar leeftijd wordt niet nader genoemd), is vaak ziek, wordt geopereerd en krijgt spraakles, maar het blijft tobben. Op den duur komt ze terecht op een school voor dove en slechthorende kinderen. Met als gevolg dat ze haar vriendinnetjes kwijtraakt. Gelukkig vindt ze een nieuwe vriendin.

De 'oorhangers' uit de titel slaan op de gehoorapparaatjes. Eerst schaamt ze zich ervoor. Later leert ze deze accepteren. Het is fijn dat deze problematiek beschreven wordt. Jammer dat gaandeweg het verhaal de vaart er wat uitgaat. Het boek is bedoeld voor de leeftijd van 10-14 jaar.

De wraak van Sipho, F.W. Mout-van der Linden, ill. jaap Kramer. Uitgever: De Banier, AVI 7, 56 bIz.

Een boek dat speelt in een zendingsland. Sipho is een jongen die gelooft in de macht van de geesten. Zijn vader

wordt gedood als ze op vijandig gebied op jacht gaan. Jarenlang zint Sipho op wraak. Als het moment van vergelding aanbreekt, neemt het verhaal een verrassende wending.

Vlot geschreven verhaal, waarin de kracht van het evangelie blijkt, zonder gekunsteld over te komen. Voor de leeftijd van 10 jaar en ouder.

Een hond is mijn vriend, C.M. de Putter-Dekker. Uitgever: De Banier, AVI 6, 83 biz.

'Zes verhalen over hondentrouw', staat er op de omslag. En daarmee zijn ze goed getypeerd. De verhalen gaan over de verhouding mens en hond. Soms zelfs verteld vanuit het perspectief van de hond zelf.

Leuke en soms droevige verhalen waarin de hond het er vaak beter afbrengt dan de mens.

De illustraties zijn wat houterig. Voor de leeftijd van 8-12 jaar.

Rudi gaat zwerven, M.C. Logmans-Weltevrede, I Boeder. Uitgever: De Banier, AVI 8, 122 bIz. , A.

Rudi wil zwerver worden, dat staat vast en hij voegt de daad bij het woord. Hij beleeft heel wat op z'n zwerftochten, zelfs een bankoverval. Op het eind van het verhaal komt hij toch in een lastig parket terecht. Gelukkig komt de politie precies op tijd om hem te bevrijden.

Een boekje vol humor en spanning. Mevr. Logmans kiest steeds originele onderwerpen voor haar kinderboeken. Nu: een jongetje van 9 (bijna 10) die gaat zwerven.

Sommige uitdrukkingen komen wel erg volwassen over, als: 'Ze (zwervers) hoeven nooit rekening en verantwoording af te leggen aan wie dan ook' (bl. 79), of: 'Een zwerver is tenslotte geen slaaf van zijn woord'. De illustraties passen prima bij de sfeer van het boek. Voor de leeftijd van 9-12 jaar.

C. Rottier-Welleman,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.