+ Meer informatie

Azerbeidzjan dreigt zich van Moskou af te scheiden

Bij botsingen met leger zouden bijna 4000 doden zijn gevallen

3 minuten leestijd

MOSKOU - Azerbeidzjan dreigde gisteren na de bloedige inval door Sowjettroepen in de hoofdstad Bakoe met het houden van een referendum over afscheiding van de Sowjet-Unie, als Moskou niet binnen 48 uur zijn troepen terugtrekt. Bij botsingen zouden zeker 3700 doden zijn gevallen, zo werd op een persconferentie in Azerbeidzjan bekendgemaakt. Volgens TASS is er echter geen bevestiging voor deze cijfers. Waarnemers menen dat het werkelijke aantal veel lager ligt.

In Bakoe kwam gisteren ongeveer een miljoen van de 1,7 miljoen inwoners op de been voor de begrafenis van de doden die vielen in de nacht van vrijdag op zaterdag. De troepen sloten intussen de grens met Iran af om te voorkomen dat Azerbeidzjanen er wapens zouden halen. Officieel vielen er 84 doden, van wie 14 soldaten, maar volgens persberichten waren het er veel meer. De autonome enclave Nachitsjevan in Armenië riep zaterdag al uit protest de onafhankelijkheid uit, maar woordvoerder Gennadi Gerasimov van het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou zei gisteren: „Een autonoom gebied kan niet uittreden".


Als mogelijk teken van ontspanning in de situatie meldde TASS gisteravond dat hoge functionarissen uit Armenië en Azerbeidzjan tijdens een bijeenkomst in het Armeense dorp Jerask, die werd gehouden op initiatief van militaire leiders, hebben besloten gewapende eenheden terug te trekken uit het grensgebied tussen beide republieken, een einde te maken aan gewapende conflicten, beschadigde spoorlijnen te herstellen en ook wegblokkades op te heffen.


Grens dicht


Intussen verklaarde het parlement in Bakoe gisteren de door Moskou uitgeroepen noodtoestand ongeldig. Volgens een onafhankelijke journalist in Bakoe beriep het parlement zich op een onlangs aangenomen wet die het parlement de macht geeft door Moskou uitgevaardigde wetten naast zich neer te leggen.


Radio Teheran meldde dat Sowjettroepen gisteren de grens met Iran afsloten om een einde te maken aan de stroom Azerbeidzjanen die de afgelopen twee weken massaal de grens, overstaken naar Iran. Tankeenheden zijn gestationeerd bij Astara en Bilesavar op 180 kilometer ten zuidwesten van Bakoe. Volgens de Iraanse radio worden Sowjet-Azeri's die terugkeren uit Iran streng gecontroleerd.


Leugens


Sommige Azerbeidzjaanse functionarissen hebben de actie van het Kremlin als onvergeeflijk veroordeeld. Naar hun mening zal die de gemoederen in Bakoe alleen maar verhitten. „Het volk van Azerbeidzjan zal nooit vergiffenis verlenen voor de manier waarop zijn zonen en dochters gedood zijn", zei president Elmira Kafarova in een verklaring die via radio-Bakoe verspreid is.


Het plaatsvervangend hoofd van de Generale Staf heeft beschuldigingen van de officiële vertegenwoordiger van Azerbeidzjan in Moskou dat er veel burgers zijn omgekomen bij de bestorming van het centrum van Bakoe tegengesproken. „Ik zeg categorisch dat dat leugens zijn. De soldaten hebben hun uiterste best gedaan om slachtoffers te voorkomen", zei generaal Bronislav Omelitsjev in de regeringskrant Izvestija.


Uit Jerevan, de hoofdstad van de omstreden Armeense enclave Nagorny-Karabach, is gisteren gemeld dat alle militaire activiteit erop wijst dat Sowjettroepen ook actie voorbereiden tegen het nationalistische Armeense Nationale Leger. Er werden voorraden ingevlogen en er reden konvooien vrachtwagens die soldaten vervoeren door de stad, die bijna geheel wordt beheerst door nationalisten.


Het Armeense Nationale Leger bestaat uit vrijwilligers. Het. beschikt over veel wapens, waarvan duidelijk is dat zij van Sowjet-troepen zijn gestolen.

Zie ook pag. 7: "Bakoe herdenkt slachtoffers massaal".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.