+ Meer informatie

Consumentenbond: Veevoer deugt niet

Geen direct gevaar voor volksgezondheid

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De kwaliteit van het veevoer in Nederland is ver beneden peil. Dit beweert de Consumentenbond na een onderzoek naar de samenstelling van het veevoer. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd. Te veel vitamine A, koper, schadelijke en niet toegestane diergeneesmiddelen blijken meer regel dan uitzondering, aldus de bond. Van direct gevaar voor de volksgezondheid zou echter geen sprake zijn.

Desondanks noemt de Consumentenbond de resultaten van het onderzoek ronduit alarmerend en stelt dat de controle door de overheid faalt. Van de 76 partijen veevoer die werden onderzocht, bleek er in 58 gevallen wel iets aan de samenstelling te mankeren.

Drie keer zat er zoveel geneesmiddel of vitamine in dat het voer ronduit giftig was voor de dieren, aldus de bond. Bij de helft van de onderzochte monsters bleek er meer of minder vitamine A in te zitten dan het etiket aangaf.

Ruim een derde van de partijen bevatte meer koper dan wettelijk is toegestaan. Twee keer werd zelfs een overschrijding van meer dan 100 procent aangetroffen. Bij 17 monsters bleek er te zijn gerommeld met geneesmiddelen, constateert de bond. Zo zaten er bij voorbeeld twee geneesmiddelen in het voer, terwijl wettelijk slechts één is toegestaan. Vijf keer werden verboden medicijnen aangetroffen. Zeven keer werden middelen gevonden die kort voor de slacht niet gebruikt mogen worden.

Allergisch
Volgens de bond is het niet uitgesloten dat restjes geneesmiddelen uiteindelijk in het vlees van de dieren achterblijven.

De Consumentenbond meent dat het onderzoek aantoont dat de controle op het veevoer in Nederland verbeterd moet worden. Hoewel er geen direct gevaar bestaat voor de volksgezondheid, kan het achterblijven van geneesmiddelen in vlees nare reacties opwekken bij consumenten die allergisch zijn voor antibiotica. Bovendien vreest de bond dat op de lange duur resistentie ontstaat tegen antibiotica. Daarnaast zijn nadelige effecten op het milieu niet uit te sluiten, wanneer de antibiotica via de mest in de bodem terechtkomen, aldus de Consumentenbond.

De bond zegt inmiddels bij staatssecretaris Gabor van Landbouw te hebben aangedrongen op het aanscherpen van de kwaliteitsnormen voor veevoer. teren meegedeeld. Het ongeluk gebeurde volgens Lloyd's in de nacht van zaterdag op zondag. De Italiaanse tanker Leonis, waarvan de scheepslading niet nader is omschreven, kwam uit de Sowjet-Unie en was op weg naar Augusta in Sicilië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.