+ Meer informatie

Een Slanke Lori-aap brengt in Thailand nog 70 dollar op

Illegale handel in beschennde dieren wordt strenger aangepakt

3 minuten leestijd

BANGKOK (IPS) - In de zoet-vochtige hitte van de Chatuchak-markt in Bangkok werpt een winkelierster een onderzoekende blik op een klant. Ze neemt hem van top tot teen op voordat ze naar haar man knikt, die naast wat kooien vol exotische eekhoorns gehurkt zit. Van onder zijn hemd haalt de man een piepklein diertje met kraaloogjes te voorschijn, dat bekend staat als de Slanke Lori-aap. „Hij eet bananen", weet de man, die 70 dollar voor het aapje wil hebben.

Thailand zit tot over de oren in de illegale internationale handel in beschermde dieren, zo stelt het Wereldnatuurfonds (WWF). Vrijwel elk dier in Zuidoost-Azië dat in netten of kooien kan worden gevangen, is in Bangkok te koop. Apen, aapachtigen, wilde katten, ïfogels en slangen worden aangevoerd vanuit Birma, Cambodja, Laos en Indonesië.

Strenge sancties

Door de gebrekkige wetgeving ïn de geringe controle op naleving s Thailand een zeer geschikte basis /oor handelaren die dieren probeen te verkopen in Europa, Japan ;n Noord-Amerika. Hoewel de dieenhandel jaarlijks enkele tientallen niljoenen dollars oplevert, lijken er /eranderingen op komst. Thailand s getroffen door strenge sancties /an de Commissie voor de Convenie over Internationale Handel in Bedreigde Soorten (Cites). Cites vist haar lidstaten over te halen tot ;en boycot van alle dieren en planen uit Thailand.

Ook Bangkok is lid van Cites, naar heeft nooit een wet uitgevaarligd ter bescherming van in het vild levende dieren. Om een interlationale boycot van de legale or:hidee-export af te wenden (jaarlijks een inkomstenbron van 40 miljoen dollar) is Bangkok nu druk bezig een dergelijke wet voor te bereiden.

„Het zal niet langer toegestaan zijn om zelf een of twee dieren als huisdier te houden, tenzij men over een speciale vergunning beschikt", zegt dr. Pisit Na Patalung, algemeen secretaris van het Thaise Natuurfonds.

Zeldzame parkieten

Naar verwachting zal het nog een paar weken duren voordat de nieuwe wet van kracht wordt. Ondertussen gaat de dierenhandel in Bangkok gewoon door, zij het dat de handelaren voorzichtiger zijn geworden sinds de politie razzia's uitvoert op handelaren in „wildlife". Zo zouden veel handelaren een groot deel van hun „koopwaar" hebben opgeslagen in afgelegen opslagplaatsen.

Toch zijn er nog steeds zeldzame parkieten (soms helemaal uit Brazilië afkomstig) op de markt te koop. Handelaren houden er nog steeds kamertjes vol met gekooide dieren op na.

Volgens dr. Warren Brockelman van het Thaise Centrum voor Wildlife Onderzoek kan de nieuwe wet enig soelaas bieden, maar zeker niet alle problemen oplossen. „De handel in apen en vogels uit andere landen kan hiermee worden aangepakt", meent Brockelman, „maar de handel in wilde dieren kan er niet mee worden tegengegaan". De nieuwe wet stelt quota's vast voor de handel in wilde dieren. „En waar er quota's zijn, is er gelegenheid om die te omzeilen", aldus Brockelman. Fazanten, sambarherten, muntjakken, krokodillen en enkele slangensoorten mogen onder de nieuwe wet in gevangenschap worden gefokt.

Dierentuinen
Laos en Cambodja gebruikt om Indonesische orang-oetans te vervoeren via de luchthaven Don Muang in Bangkok. Volgens de certificaten waren de dieren geboren in Cambodjaanse dierentuinen, maar volgens deskundigen bestaan dergelijke instellingen in dat door oorlog verscheurde land helemaal niet. Een dergelijke truc gaat onder de nieuwe wet niet meer op, omdat die eist dat het Thaise ministerie van bosbeheer in zo'n geval ook toestemming moet geven voor uitvoer.

Onlangs zijn Thaise handelaren begonnen Polen en andere Oosteuropese landen te gebruiken als tussenstation, zo stelt de Internationa

Het woestijngebied waarin de oases Hggen, strekt zich uit langs de Chinese Muur in de provincie Shaanxi en heeft een omvang van twee miljoen hectare (ongeveer twee derde van Nederland). De totale plattelandsbevolking in deze regio telt ruim een half miljoen mensen. le Bond voor Bescherming van Apen. De handelaren verschepen de dieren naar dierentuinen in Polen, waar deze op krediet worden geaccepteerd, in quarantaine worden gezet en vervolgens weer worden verscheept. Dan zijn ze inmiddels voorzien van nieuwe certificaten, waarin staat dat zij in gevangenschap zijn geboren en opgegroeid. Uiteindelijk worden de dieren dan „legaal" verkocht aan dierentuinen in westerse landen of, als ze pech hebben, aan Koreaanse en Chinese restaurants.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.