+ Meer informatie

Libanese regering verleent gratie aan generaal Aoun

1 minuut leestijd

BEIROET (AFP) - De Libanese ministerraad heeft gisteravond de vroegere christelijke legeraanvoerder en premier generaal Michel Aoun bij een speciale maatregel gratie verleend. Hij dient het land binnen 48 uur te verlaten. Dit is vernomen uit officiële bron in Beiroet.

De door Syrië gesteunde Libanese regering had de gratieverlening voorgesteld aan president Elias Hrawi. Maandag ging het Libanese parlement akkoord met een algemene amnestiewet inzake oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de vijftien jaar van burgeroorlog in Libanon.

Generaal Aoun vluchtte tien maanden geleden de Franse ambassade in de Libanese hoofdstad binnen. Frankrijk bood hem politiek asiel aan, maar hij kon Libanon niet verlaten.

Aoun was van 1988 tot 1990 leider van een militaire regering in het christelijke gebied ten noorden en oosten van Beiroet. Hij werd uit de macht gezet bij een offensief van Syrische en Libanese troepen tegen het paleis in Baabda, waar hij zich met zijn troepen had verschanst.

Overigens heeft de Libanese president, Elias Hrawi, zijn handtekening nog niet gezet onder „een speciaal pardon" ten behoeve van Michel Aoun. Zodra dit wel is gedaan, kan hij zijn toevluchtsoord, de Franse ambassade in Beiroet, verlaten en naar Frankrijk gaan, waar hem poUtiek asiel is toegezegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.