+ Meer informatie

Asielzoekers opnieuw bestookt in Duitsland

Bonn voelt zich zo goed als machteloos

3 minuten leestijd

FRANKFURT (AP) - De gewelddadigheden tegen buitenlanders gaan in Duitsland gewoon door. Gisteren werden in West- en Oost-Duitsland opnieuw tientallen aanvallen op woningen en tehuizen voor asielzoekers en etnische Duitsers uit Oost-Europa gemeld.

De aanvallers wierpen brandbommen en stenen en een vluchteling uit Kroatië raakte gewond door traangas. Sinds afgelopen zondag zijn enkele tientallen verdachten aangehouden.

Gisteren maakten de autoriteiten bekend dat zondag in de deelstaat Hessen een donkerharige Duitser voor „asielzoekerszwijn" was uitgemaakt en daarop met een mes in zijn been en zijn arm werd gestoken. De minister van binnenlandse zaken van de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg, Dietmar Schlee, noemde de situatie „zorgwekkend" en beval een verscherpte bewaking van huizen waarin buitenlanders leven.

De minister van economische zaken, Jürgen Moellemann, eiste opnieuw dat de afhandeling van asielaanvragen versneld wordt en zei dat de asielzoekers in kazernes van de Bundeswehr ondergebracht moeten worden.

„Agressie-potentieel"

De Duitse regering gaf gisteren toe dat ze weinig kan doen om het voortdurende geweld tegen buitenlanders een halt toe te roepen. „Ueen enkel federaal initiatief kan verzekeren dat er morgen geen geweld meer is", zei regeringswoordvoerder Dieter Vogel. Vogel zei dat een oproep aan Duitse burgers om de buitenlanders te beschermen het enige middel is waarover de Duitse regering b'eschikt. Hij gaf hiermee stilzwijgend steun aan groeperingen die een burgerwacht hebben geformeerd om woonoorden voor buitenlanders te bewaken tegen aanslagen.

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst heeft dit jaar al 600 gevallen van extreem rechts geweld geregistreerd. Met name de laatste drie weken is de golf van geweld tegen buitenlanders opgelaaid.

Vooral de voormalige DDR is het toneel van veel geweld. Volgens onderzoekers is daar na het wegvallen van de communistische onderdrukking „een enorm agressie-potentieel" vrijgekomen. gend beroep op de wereldleiders gedaan zich te verzetten tegen uitingen van vreemdelingenhaat. Volgens VNcommissaris Sadako Ogata kan vreemdelingenhaat het best worden bestreden door democratie en welvaart in de gehele wereld te verspreiden en te bevorderen.

Op een bijeenkomst van het uitvoerend comité van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) in Geneve zei Ogata diep bezorgd te zijn over de groeiende vreemdelingenhaat in diverse landen. „Ik doe daarom een dringend beroep op alle leidende politici in de wereld hun macht en invloed aan te wenden om deze gevaarlijke trend te bestrijden", aldus de VN-commissaris.

Ogata doelde onder meer op de ontwikkelingen in Duitsland. De VNcommissaris wees impliciet de plannen van de Duitse bondskanselier Helmut Kohl af, die zaterdag opmerkte dat het huidige liberale asielrecht moet worden aangepast om de stroom asielzoekers te kunnen indammen. „De les die we uit het verleden kunnen leren, is dat het bouwen van muren geen antwoord is tegen hen die zich gedwongen voelen om te vluchten", zei Ogata. „Het antwoord zou het bouwen van bruggen moeten zijn -tussen het Westen en Oosten, het Noorden en Zuiden— waardoor democratie, mensenrechten en welvaart zich kunnen verspreiden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.