+ Meer informatie

ANWB wil „begeleid rijden" voor 17-jarigen

Bond stelt korte 'begeleiders-instmctie' voor

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De ANWB wil 17-jarigen de mogelijkheid geven om naast het volgen van officiële autorijlessen, rij-ervaring op te doen naast vader, moeder of buurman. Dat gebeurt nu ook al, maar dan vfel onverzekerd, aldus de ANWB.

Een pleidooi voor dit zogenoemde „begeleid rijden" staat in een brief van de ANWB die gisteren aan de Tweede Kamer is gezonden. De Kamer buigt zich binnenkort over het Reglement Rijbewijzen.

De ANWB verwacht dat de extra rijervaring de kwaliteit van de rij-opleiding en de verkeersveiligheid ten goede zal komen.

De Bovag, die onder anderen rijschoolhouders organiseert, is voorstander van een soort proefperiode, maar dan nadrukkelijk na het rijexamen. De ANWB houdt vast aan het officiële rijexamen op of na de achttiende verjaardag, maar het begeleid rijden kan wat de bond betreft een jaar eerder beginnen na een soort basisrijopleiding bij een erkende rijschool. De ANWB denkt dat de kandidaat naast het begeleid rijden voldoende lessen bij een erkende rijschool zal volgen om de omzet van deze scholen op peil te houden. Het begeleid rijden is uitdrukkelijk bedoeld om extra rijervaring op te doen. De bond wil dit begeleid rijden „beheersbaar" houden door per kandidaat niet meer dan drie „begeleiders" toe te staan.

Korte instructie

Die moeten dan een korte instructie volgen, alvorens ze met de zeventienjarige in de (eigen) auto stappen. Deze auto heeft dus, anders dan een lesauto, geen tweede rem en koppeling waarmee kan worden ingegrepen. De Bovag vindt dat de toezichthouders een korte, aanvullende opleiding bij een rijschool moeten volgen.

Voordeel hiervan is volgens de Bovag dat niet alleen de professionele rijopleiding wordt aangevuld met extra ervaring, maar vooral ook dat een deel van de Nederlandse rijbewijsbezitters zich vrijwillig laat bijscholen. Dat betekent een extra impuls voor de rijvaardigheid en de verkeersveiligheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.