+ Meer informatie

„Koeweits bevrijding verkeert in eindfase"

Bush vraagt gebed voor „alle coalitietroepen"

2 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR) Hier volgt de letterlijke tekst van de verklaring van de Amerikaanse president, George Bush, waarin hij de grondoorlog tegen Irak aankondigt:

„Goedenavond. Gisteren, na overleg met mijn nationale veiligheidsadviseurs en volgend op uitvoerig overleg met onze coalitiepartners, werd Saddam Hoessein, in zeer expliciete bewoordingen, de laatste kans geboden om te doen wat hij meer dan zes maanden geleden had moeten doen: zich terugtrekken uit Koeweit zonder voorwaarden en zonder uitstel, in volledige overeenstemming met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Spijtig genoeg passeerde de limiet zonder een toezegging van de Iraakse regering dat de eisen van resolutie 660 van de Veiligheidsraad voor onvoorwaardelijke terugtrekking zouden worden ingewilligd op de manier die nauwkeurig omschreven is door de coalitie.

Wat we daarentegen hebben gezien, is een verdubbeling van Saddam Hoesseins pogingen om Koeweit en de Koeweitse bevolking geheel te vernietigen. Ik heb om die reden generaal Norman Schwarzkopf opgedragen in samenwerking met de geallieerde strijdkrachten alle beschikbare troepen, waaronder de grondtroepen, in te zetten om het Iraakse leger uit Koeweit te verdrijven. Nogmaals, dit was een beslissing die is genomen na uitvoerig overleg met onze coalitiepartners. Eindfase

De bevrijding van Koeweit verkeert nu in de eindfase. Ik heb volledig vertrouwen in het vermogen van de coalitietroepen om voortvarend en beslissend hun missie te voltooien.

Vannacht, terwijl deze coalitie van landen probeert te doen wat juist en rechtvaardig is, vraag ik slechts dat u allen stopt met de dingen waarmee u bezig bent en bidt voor alle coalitietroepen en in het bijzonder voor onze mannen en vrouwen in uniform die op dit ogenblik hun levens op het spel zetten voor hun land en voor ons allen. Moge God ieder van hen zegenen en beschermen en moge Hij de Verenigde Staten van Amerika zegenen. Dank u wel".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.